Кредиторите искат по-скоро приемане на оздравителен план за "Кремиковци"

Кредиторите искат по-скоро приемане на оздравителен план за "Кремиковци"

Основното искане на кредиторите на обявения в несъстоятелност металургичен комбинат "Кремиковци" е по-скоро да бъде изработен оздравителен план на дружеството. Това коментира представителят на притежателите на облигации на комбината Георги Прохазки в понеделник. Според него оздравителният план трябва да бъде готов до края на юни, а до края на юли - да бъде приет от кредиторите.

Към момента дълговете на комбината са около 1.6 млрд. лв., без така наречената държавна помощ, която е около 800 млн. лв. с лихвите. За нея Софийският административен съд постанови преди няколко дни, че искането на държавата да я обяви за държавна помощ и претенциите да си я върне по реда на обезщетяването на кредиторите са нищожни. Според съда Министерството на икономиката и енергетиката не би могло да издаде акт за публично държавно вземане. Това е от компетентността на Европейската комисия.

Оздравяването на "Кремиковци" няма да мине без съкращаване на работници, каза в понеделник Прохазки.

"При този числен състав заводът очевидно е неефективен и за поддръжката му са изтичали твърде много средства. За съжаление в миналото не е имало достатъчна решимост това да се промени", каза представителят на кредиторите.

"В условията на криза и при процедурата на несъстоятелност намаляването на персонала е абсолютно задължително, за да се възстанови рентабилността на предприятието и да се гарантира бъдещето на тези работници и служители, които ще останат там", добави той. Според разчети оптималният състав на комбината, за да продължат някои от основните му дейности, е около 2000 души, а към момента на обявяването му в несъстоятелност те са близо 5000.

Облигационерите смятат, че има няколко основни възможности пред "Кремиковци" - да се разчита основно на елекропещта и на завършващите производства, главно производството на рулони. По този начин възвращаемостта на техните вземания ще е най-добра, а и предприятието ще може да се подготви за стратегически инвеститор.

Ако в края на юли не бъде приет оздравителен план, "Кремиковци" ще стигне до процедура по ликвидация, което е най-лошият вариант за всички, които имат вземания от комбината.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес