Кредиторите решиха да банкрутират “Юкос”

Кредиторите на руската петролна компания “Юкос” гласуваха да поискат от съда да ликвидира изпадналата във финансова криза фирма, предаде ББС във вторник.

Почти сигурно е, че съдът ще одобри молбата им на изслушването, което е насрочено за първи август, и ще назначи ликвидатор, който да разпродаде активите на компанията.

Акционерите отхвърлиха плана за спасение на компанията, който в последния момент бе предложен от ръководството на “Юкос”. Банкрутирането на бившия петролен гигант ще означава края на една от най-големите частни частни компании в Русия, посочва ББС.

Руските данъчни служби и държавната петролна компания “Роснефт” са сред кредиторите, на които “Юкос” е задлъжняла с около 17 млрд. долара.

Активите, които най-вероятно ще бъдат продадени, включват някои от най-големите нефтени рафинерии в Русия. От тази продажба може да спечели “Роснефт”, коментира ББС.

От фирмата заявиха, че исковете са свързани с политическата кампания срещу нейния основател Михаил Ходорковски, който в момента е в затвора.

През 2004 година големите задължения на “Юкос” доведоха до национализацията на най-голямата ѝ нефтена преработвателна мощност “Юганскнефтегаз”, която чрез скандален търг през декември 2004 г. бе купена от неизвестната до тогава Байкалфинансгруп и придобита след това от “Роснефт”.

Продажбата предизвика реакцията на “Юкос”, която поиска от Лондонската фондова борса да отложи пускането на акции, докато не се изясни законността на процедурата.

Миналата седмица Стивън Тийд подаде оставка като президент на компанията, след като определи заседанието на кредиторите като “симулация”. “Юкос” се бореше за своето оцеляване след серия от данъчни искове, възлизащи на 27 млрд. долара.

В своята оставка Тийд е написал, че в заседанието на кредиторите “ще участват тези, които искат да разрушат останалото от “Юкос” и отнемането на нейните активи без да вземат под внимание нашия финансов план за оздравяване”.

Той допълва, че е бил информиран, че назначеният от съда ръководител Едуард Ребгън е подготвил доклад за кредиторите, в който се посочва, че финансовото оздравяване е невъзможно и компанията трябва да бъде ликвидирана.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес