Кремъл допусна размяна на Савченко с арестувани в Украйна руснаци

Кремъл допусна размяна на Савченко с арестувани в Украйна руснаци

Теоретически е възможна размяната на украинския военен пилот Надежда Савченко, която бе осъдена на 22 години затвор от Донецкия съд на Ростовска област, срещу задържани в Украйна руснаци. Това заяви шефът на администрацията на руския президент Сергей Иванов, цитиран от руското издание РИА Новости в петък.

Той допълни, че решението за това може да бъде взето само от държавния глава Владимир Путин и това може да стане при пълно спазване на законодателството на Руската федерация.

Иванов отбеляза още, че възможността за размяна на Савченко не трябва да се обвързва с минското споразумение. Киев смята, че подобно действие съответства на негов текст, регламентиращ освобождаването на замяната на заложници и незаконно задържани лица по време на военния конфликт в Украйна. Според Москва обаче това засяга само властите на Украйна и опълченците от Донбас, а Русия не е от засегнатите страни

Размяната на Савченко с руските военни Евгений Ерофеев и Александър Александров бе предложена от украинския президент Петро Порошенко след обявяването на тежката присъда срещу украинката, която във вторник бе осъдена заради убийството на двама руски журналисти край Луганск. Тя е глобена и с 30 хил. рубли заради незаконно пресичане на границата на Русия. С приспадане на времето прекарано в ареста, Савчено трябва да пролежи в затвора 20 г. и четири месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?