Кремъл обсъжда дали либерал и бизнесмен да бъдат конкуренти на Путин на изборите

Кремъл обсъжда дали либерал и бизнесмен да бъдат конкуренти на Путин на изборите

В Кремъл обсъждат въпроса за участие в президентските избори догодина на "либерален кандидат" и "представител на бизнеса", пише руският вестник "Ведомости", като се позовава на два източника, близки до администрацията на президента.

 

Трети източник отказал да потвърди това, но заявил, че в предизборната кампания "ще има още изненади".

Решението за необходимостта от либерален кандидат щяло да се вземе според конкретните обстоятелства - дали Владимир Путин ще се кандидатира от партия или като независим.

 

Макар че окончателното решение по този въпрос вече е взето, то не е известно на редовите служители в президентската администрация.

"Ведомости" цитира твърдението на социолог от Центъра "Левада", че обществото няма нужда от либерален кандидат, но някои групи граждани имат потребност от кандидат от бизнеса. Според проучване на центъра предприемачите смятат, че "правителството произнася правилните думи, но от това нищо не произтича".

Вестникът припомня, че през февруари 2016 г. Григорий Явлински стана пръв измежду либералите, изразил намерение да се кандидатира за президент.

 

През декември м.г. Алексей Навални започна кампания, но през февруари т.г., след втората присъда срещу него, той отново изгуби пасивното си избирателно право.

 

През октомври телевизионната водеща Ксения Собчак изрази желание да бъде "кандидат срещу всички", но част от старата либерална гвардия е недоволна от ниската интелигентност на щаба на Собчак и би гласувала за кандидат с по-високи позиции в този спектър.

 

И по думите на човек, близък до Кремъл, един от "сериозните варианти" е издигането на бившия министър на финансите Алексей Кудрин, понастоящем ръководител на Центъра за стратегически разработки и Комитета за граждански инициативи, заключава "Ведомости".

Изданието цитира един политолог, според когото наличието на кандидат от бизнеса е необходимо за разширяването на дневния ред на кампанията и разнообразяването на списъка с конкурентите, и друг, според когото либералният кандидат би придал "вътрешен и външен" авторитет на изборите.

По същата тема "Московский комсомолец" извежда в заглавие, че "Кремъл търси либерали и бизнесмени за съперници на Путин". Изданието интерпретира публикацията на "Ведомости" и в прав текст констатира, че администрацията на Путин продължава да му търси конкуренти и сега се обсъжда дали сред тях да има по някой либерал и бизнесмен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?