Кремъл: Отношенията със САЩ деградират

Дмитрий Песков и Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин е обсъдил на съвещание с членовете на Съвета за сигурност на Руската федерация състоянието и основните дразнители в отношенията между Русия и САЩ, а също и ситуацията в Сирия, предаде ТАСС, цитирайки прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков.

Обсъждането е било във връзка с предстоящата утре среща на секретаря на Съвета Николай Патрушев и съветника на президента на САЩ Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън.

В Кремъл смятат, че "продължава политическата деградация в двустранните отношения и е необходимо да се разбере има ли във Вашингтон политическо желание за сътрудничество с Русия, и да се потърсят и напипат възможните точки за взаимодействие между Русия и САЩ, отбеляза Песков.

Прессекретарят нарече некоректно изявлението на Болтън в интервю за Ройтерс, че Русия е "затънала" в Сирия. "Нека не забравяме, че на сирийска земя има и американски военни", отбеляза той.

Той също изрази несъгласие с термина "окупация", използван за периода, в който трите балтийски страни са били в състава на СССР, и не смята за възможно да се говори за някакви компенсации. Песков се спря на този въпрос по повод намерението на Естония и Латвия да искат компенсации от Руската федерация за вреди, нанесени в периода на "съветската окупация".

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?