Кремъл: Рано е да се говори къде и кога ще разговарят Путин и Байдън

Чехия е предложила на Русия и САЩ да проведат среща на върха в Прага

Дмитрий Петков

Чехия е предложила на Русия и САЩ първата среща между президентите Владимир Путин и Джо Байдън да се състои в Прага. Това съобщи чешкият първи вицепремиер, министър на вътрешните работи и временно изпълняващ длъжността външен министър Ян Хамачек, цитиран от ТАСС.

"Поръчах на нашите посланици във Вашингтон и Москва да предложат на руските и на американските власти Прага за възможно място на срещата", написа Хамачек в Туитър.

Кремъл смята за преждевременно да се говори за подробности около евентуалната среща между президентите на Русия и на САЩ, Владимир Путин и Джо Байдън.

"Засега е преждевременно да се говори за тази среща в конкретен план. Това е ново предложение, то ще се проучва, ще се анализира", каза днес пред журналисти в отговор на въпрос прессекретарят на Путин, Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. "Лидерите се споразумяха, че темата на тази среща ще се обсъжда вече по-нататък по дипломатическите канали", добави той.

Страните засега не планират списък от теми за разговора, каза Песков, запитан дали се предвижда обсъждане на ситуацията в Югоизточна Украйна. За Русия е от значение да бъдат обсъдени двустранните връзки "в онези аспекти, които са от взаимен интерес", допълни говорителят на Кремъл.

По време на телефонния си разговор вчера, когато Байдън предложи на Путин среща на върха, двамата не са говорили за руския опозиционер Алексей Навални, посочи Песков.

В резултат на разговора им рублата намали загубите си, натрупани през първата половина на април и в сряда се възстанови до двуседмичен максимум, предаде Ройтерс. Сутринта тя поскъпна с 0.3% до 75.73 рубли за долар, а по-рано отбеляза най-високата си стойност от 31 март досега, разменяйки се при курс 75.4525 рубли за един долар. Водещите индекси на Московската фондова борса също се повишиха силно в днешната ранна сесия.

Пазарът прие предложението на Байдън да се срещне с Путин като знак за деескалация на засилилото се напоследък напрежение около ситуацията в Източна Украйна, коментират от руската компания ВТБ Капитал.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?