Крепостта "Баба Вида" и шлеп по Дунав стават оперна сцена

Видин събира ценителите на музикалното и балетно изкуство от 4 до 13 август

Крепостта "Баба Вида" и шлеп по Дунав стават оперна сцена

Опера в крепостта "Баба Вида" и на шлеп по река Дунав, балет на централния площад "Бдинци" – това са трите сцени, на които ще се проведе първият фестивал "Крепост на вековете – Баба Вида" от 4 до 13 август във Видин, съобщиха организаторите на проявата.

Идеята и реализацията са на академик Пламен Карталов, създател и на фестивала "Опера на върховете" в Белоградчик, който пожъна успехи през миналата година.

Идеята е столицата на последното българско царство, паднало под турско робство – Видинското, да блесне на европейската културна сцена и да привлече туристи в града, който в последните години е доста западнал.

Операта "Мантията" на Пучини – от шлеп в Дунав

Фестивалът ще бъде открит с операта "Мантията" на Пучини, която не е играна в България от 1936 г. Тя ще бъде представена от Софийската опера и балет на шлеп в Дунав, а публиката ще аплодира изпълнителите от кейовата стена, където ще са трибуните.

Премиерата е на 4 август от 21 часа. Ще има и още две представления на 5 и 6 август.

"Мантията" е първата опера на Пучини от така наречения триптих. Другите две са "Сестра Анджелика" и "Джани Скики". Те са написани в три различни емоционални драми - трагична, мистична и комична.

Първото изпълнение на "Мантията" е през 1918 г. в "Метрополитън" в Ню Йорк. Пучини не успява да пътува до Америка, тъй като след Първата световна война съществува опасност от минните заграждения, останали след войната.

Премиерата на трите едноактни опери преминава с голям успех. Самият Пучини влага много старание да обрисува атмосферата на шлепа. Композиторът се изказва метафорично пред своя либретист Джузепе Адами, че главно действащо лице в операта е реката.

Действието на "Мантията" се развива в Париж в началото на ХХ век върху шлеп, привързан към кея на Сена, недалеч от катедралата "Парижката Света Богородица" (Нотр Дам). Историята разказва драмата на млада жена, омъжена за старец, собственик на шлепа, която не го обича и има любовна афера с млад хамалин. Убийство от ревност в нелепа ситуация заплита допълнително сюжета.

За децата – мюзикъл в крепостта "Баба Вида"

За малчуганите ще бъде представена операта на Георги Костов – "Шегобишко на Острова на чудесата" на открита сцена в крепостта "Баба Вида". Представленията, разказващи как смелото момче Шегобишко и неговите приятели спасяват от лапите на трима разбойници най-необикновеното съкровище, което може да си представи някой, са от 10 часа на 4, 5 и 6 август. Музика, танци и тайнства ще забавляват не само децата, но и техните родители, обещават от операта.

Балет - на площад "Бдинци"

На площад "Бдинци" пред Стамбол капия ще бъде сцената за балетните спектакли. Креслата за публиката ще бъдат наредени на площада. Стартът на представленията е от 21 часа като на 11 и 12 август ще бъде поставен спектакълът "Лебедово езеро" от Пьотр Чайковски, а на 13 август сцената е запазена за "Зорба гъркът" на Микис Теодоракис.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?