КРИБ е против поскъпването на газа и поиска участие в преговорите с "Газпром"

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява несъгласието си с подготвяното увеличение на цените на природния газ от 1 януари 2010 г. и настоява да не се допусне поскъпване на синьото гориво по време на криза. Това е посочено в отворено писмо на ръководството на КРИБ до министъра на икономиката, енергетиката и туризма, до председателя на ДКЕВР и до изпълнителния директор на "Булгаргаз" ЕАД.

В писмото, оповестено в събота, се казва, че котировките на спот-пазара на European Energy Exchange на природния газ се движат между 8 и 14 евро/МВч за периода януари-септември 2009 г. European Energy Exchange е борса за ток, газ и емисии, на която търгуват фирми от Германия, Австрия, Швейцария и Франция. По данни на КРИБ цените в България за 2009 г., преизчислени на мегаватчас по тримесечия са - за първото тримесечие – 33.61 евро/МВч, за второто тримесечие – 29.86 евро/МВч, за третото тримесечие – 19.96 евро/МВч, и за четвъртото тримесечие /прогноза/ - 20.89 евро/МВч.

Според КРИБ поскъпването на газа означава загуба на конкурентоспособност, ново свиване на производството и невъзможност за запазване на работните места.

КРИБ предлага да се сформира работна група към министерството на икономиката с представители на индустрията, която да участва при предоговарянето на условията за доставки на природен газ от Русия.

КРИБ посочва, че подкрепя изцяло позицията на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори – БФИЕК, колективен член на КРИБ, относно изразеното от тяхна страна категорично несъгласие с опитите за увеличение на цената на природния газ от 1 януари 2010 г., както и с водените преговори за доставка на газ от Русия след 2012 г. при пълна липса на информация.

За пореден път БФИЕК – сдружение, обединяващо най-големите индустриални консуматори на електроенергия и природен газ беше информирано от медиите за предстоящо двуцифрено увеличение на цената на природния газ. Фирмите, които изцяло поеха тежестта на финансовата и икономическата криза и отговорността за запазването на хиляди работни места, бяха информирани от медиите за поредния ценови скок на природния газ, който монополистът "Булгаргаз" подготвя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес