КРИБ е против поскъпването на газа и поиска участие в преговорите с "Газпром"

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява несъгласието си с подготвяното увеличение на цените на природния газ от 1 януари 2010 г. и настоява да не се допусне поскъпване на синьото гориво по време на криза. Това е посочено в отворено писмо на ръководството на КРИБ до министъра на икономиката, енергетиката и туризма, до председателя на ДКЕВР и до изпълнителния директор на "Булгаргаз" ЕАД.

В писмото, оповестено в събота, се казва, че котировките на спот-пазара на European Energy Exchange на природния газ се движат между 8 и 14 евро/МВч за периода януари-септември 2009 г. European Energy Exchange е борса за ток, газ и емисии, на която търгуват фирми от Германия, Австрия, Швейцария и Франция. По данни на КРИБ цените в България за 2009 г., преизчислени на мегаватчас по тримесечия са - за първото тримесечие – 33.61 евро/МВч, за второто тримесечие – 29.86 евро/МВч, за третото тримесечие – 19.96 евро/МВч, и за четвъртото тримесечие /прогноза/ - 20.89 евро/МВч.

Според КРИБ поскъпването на газа означава загуба на конкурентоспособност, ново свиване на производството и невъзможност за запазване на работните места.

КРИБ предлага да се сформира работна група към министерството на икономиката с представители на индустрията, която да участва при предоговарянето на условията за доставки на природен газ от Русия.

КРИБ посочва, че подкрепя изцяло позицията на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори – БФИЕК, колективен член на КРИБ, относно изразеното от тяхна страна категорично несъгласие с опитите за увеличение на цената на природния газ от 1 януари 2010 г., както и с водените преговори за доставка на газ от Русия след 2012 г. при пълна липса на информация.

За пореден път БФИЕК – сдружение, обединяващо най-големите индустриални консуматори на електроенергия и природен газ беше информирано от медиите за предстоящо двуцифрено увеличение на цената на природния газ. Фирмите, които изцяло поеха тежестта на финансовата и икономическата криза и отговорността за запазването на хиляди работни места, бяха информирани от медиите за поредния ценови скок на природния газ, който монополистът "Булгаргаз" подготвя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Да подаде ли оставка здравният министър, както искат ресторантьорите?