Кристалина Георгиева: Новите членки на ЕС се възстановяват от Covid рецесията по-бързо от старите

Кристалина Георгиева: Новите членки на ЕС се възстановяват от Covid рецесията по-бързо от старите

МВФ очаква страните от инициативата "Три морета" до края на 2021 г. да се върнат на икономическото равнище от преди рецесията, предизвикана от коронавируса. Това ще е по-бързо отколкото но старите членки на Европейския съюз. Това каза управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиев пред журналисти след участието си в президентския панел от шестата среща на 12-те държави от "Три морета", която се провежда в четвъртък и петък в София.

"За пет години след старта на инициативата в държавите в нея ръстът е 2.5 пъти по-висок от средния на 15-те стари членки на ЕС. Той е 3.8 на сто. Миналата година сривът (заради Covid пандемията) тук е бил 4 процента, докато в старите членки – два пъти по-голям", каза Георгиева. "Предвиждаме до 2025 г. страните участнички в инициативата "Три морета" да имат с 1.2 процента по-бърз растеж, което ще помогне за конвергенцията на региона и сближаването на доходите на хората с тези от по-развитите ", допълни тя.

Директорът на МВФ изрази радостта си от това, че срещата в София привлича вниманието към ключови икономически теми като увеличаване конкурентността на региона. Изрази и подкрепата си за развитието на дигиталната инфраструктура и отбеляза, че пандемията е показала необходимостта от по-бърза цифровизация на транспортната и енергийната инфраструктура.

"Но пандемията показа и колко важна е социалната инфраструктура и инвестициите в образование и здравеопазване, които да позволяват по-бързото местене в различните сектори на пазара на труда", каза още Георгиева.

Тя информира, че следващата седмица Съветът на директорите на МВФ ще гласува предложеното емитиране на 650 млрд. долара специални права за тираж на дълг, което е най-голямата финансова инжекция за всички страни членки на фонда и възможност за подкрепа на домакинствата.

Тя призова държавите да обърнат внимание на този ресурс, който няма да доведе до тяхната задлъжнялост. Според нея страните от "Три морета" дори могат да предприемат общи действия за възползване от тези специални права на тираж.

Георгиева акцентира върху това, че ваксинирането срещу коронавируса е икономическа политика, тъй като пази най-ценния ресурс – хората, и позволява завъртане на парите и ръст на брутния вътрешен продукт.

Според нея има три големи риска пред прогнозите на МВФ за растежа – развитието на пандемията и хода на ваксинацията в световен мащаб, ако правителствата изтеглят предварително подкрепата си за бизнеса и лихвите се покачат, както и от начина, по който правителствата използват фискалния си резерв за трансформиране на икономиките си.

Изчислили сме, че н 1 евро, изразходвано за инфраструктура, се връщат 1.7 до 2.5 евро и това в дългосрочен план стимулира растежа, коментира преди това тя пред участниците във форума.

По думите ѝ регионът между Балтийско, Адриатическо и Черно море, обединен в инициативата, се разглежда като привличащ нисковъглеродни инвестиции, подходящи за климата, което е нещо много важно за конкурентоспособността и за привличане на инвеститори.

Но не бихме си свършили работата без вложения в научноизследователска и развойна дейност и иновации, защото изпреварваме останалите по растеж, но изоставаме по инвестиции в тази сфера, добави тя.

"Половин процент повече дял на научноизследователска и развойна дейност в БВП ще донесе 5 процента ръст в дългосрочен план. Ние в МВФ сме зад вас, имаме инструмент, който се казва "оценка на инвестициите в публична инфраструктура", за да може да анализирате по-добре къде да инвестирате, отбеляза още тя.

Споделяне

Още от Бизнес