Кристалина Георгиева ще бъде назначена за шеф на МВФ

Кристалина Георгиева ще бъде назначена за шеф на МВФ

Управителният съвет на Международния валутен фонд ще одобри в сряда Кристалина Георгиева за управляващ директор на институцията. На изслушването преди ден тя е убедила членовете на борда, че е подходяща за поста, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на свой източник от съвета.

Гласуването е в значителна степен церемониално, а българката, подкрепена от самото начало от френския президент Еманюел Макрон, е кандидат на Европейския съюз и има негласното одобрение на САЩ, допълва агенцията, цитирана от “Дневник“.

"Тя убеди съвета, че е лидерът, от когото тази институция се нуждае, както и че е силен привърженик на мултилатералната (многостранната) система", разказва източникът на "Ройтерс".

Кристалина Георгиева, която в момента е вторият човек в йерархията на Световната банка, става първият управляващ директор на МВФ от развиваща се икономика и втората жена начело след Кристин Лагард, която се оттегли на 12 септември. Тя има репутация на лидер, който е прям, защитава равнопоставеността на жените и се бори с климатичните промени, изброява "Ройтерс".

Новият директор ще ръководи кредитна институция с близо 1 трилион долара, но в сложен момент за световната икономика и търговия - основно заради търговската война САЩ-Китай, ръста на протекционизма и оттеглянето на Вашингтон от редица установени международни структури.

Скот Морис от Центъра за глобално развитие, казва за "Ройтерс", че в Световната банка Кристалина Георгиева бързо е успяла да прокара промени и да постигне консенсус за увеличаване на капитала на институцията с 13 млрд. долара и реформа, съгласно която кредитирането ще се насочи от Китай и по-богатите развиващи се държави към бедните, които наистина се нуждаят от финансова и експертна помощ.

"Тя успя да събере група от много разнообразни участници и това е сила. Но не е съвсем ясно как ще управлява в оперативен план работата на фонда, в която понякога има доста критични моменти. Засега е трудно да предвидим как ще реагира на такива кризи", допълва той.

Морис, който е бивш служител във финансовото министерство на САЩ, напомня, че Георгиева вероятно ще следва модела на Кристин Лагард, която е действала не като представител на ЕС, а като защитник на интересите на институцията и на отделните държави.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?