Кристалина Георгиева встъпва в длъжност като шеф на МВФ

Кристалина Георгиева встъпва в длъжност като шеф на МВФ

Кристалина Георгиева встъпва в длъжност като управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Тя поема поста от Кристин Лагард, която от своя страна от 1 ноември ще оглави Европейската централна банка.

Облечена в народна носия, Георгиева още в понеделник влезе на новото си работно място. Преди това бе изпратена от екипа на Световната банка с бурни аплодисменти, българска народна музика и хоро, поведено именно от Георгиева.

Самата Георгиева определи избора си за управляващ директор на Международния валутен фонд като признание за всички българи и благодари за подкрепата. Във видеообръщение до българските медии тя преповтори обещанието, поето пред колегите ѝ от фонда в деня, когато официално получи подкрепа за позицията си.

"Аз встъпвам в длъжност във време, когато световната икономика е изправена пред много рискове. В краткосрочен план приоритетът ни е да гарантираме, че страните минимизират риска от икономически спад и са готови да се справят, ако той настъпи. В дългосрочен план имаме голяма, благородна цел - да помогнем на страните да изградят по-силни икономики и да подобрят живота на хората си", каза тя, цитирана от БНР.

За да поеме Георгиева поста, МВФ промени устава си в частта за възрастовото ограничение за поста управляващ директор.

Тя навърши 66 години на 13 август. От 1951 година доскоро регламентът на Фонда забраняваше определянето на кандидат на възраст 65 години или повече за този пост и не допускаше титулярът на поста да изпълнява функциите си след навършването на 70 години. Георгиева бе определена като кандидат на ЕС за шеф на МВФ на 2 август. 

Споделяне

Още от Бизнес