Критики за възгледите му накараха Кустурица да напусна журито на кинофестивала в Анталия

Сръбският режисьор Емир Кустурица напусна журито на филмовия фестивал в Анталия, след като бе критикуван за изявления за войната в Босна, предаде Асошиейтед прес.

Кустурица обяви решението си на пресконференция в турския курорт, оплаквайки се от критиките в медиите и от някои официални служители.

Турските медии твърдят, че Кустурица постоянно подценява броя на убитите  по време на войната и случаите на изнасилени мюсюлманки. Вестник "Миллиет" пише в неделя, че режисьорът отрекъл тези твърдения.

Според ИТАР-ТАСС причина за решението на Кустурица да напусне журито на 47-ия международен кинофестивал "Златния портокал" в Анталия са обвиненията по негов адрес от страна на членове на няколко обществени организации. Те осъдили решението на организаторите на кинофестивала и властите да поканят Кустурица в журито, тъй като той поддържал  "геноцида над мюсюлманите, извършен от сърбите в Босна".

В отговор Кустурица заявил, че в тази атмосфера е невъзможно да се занимава с изкуство и съобщил за решението си да напусне журито.

"На всички е известно, че съм антиимпериалист. Върху тези идеи съм изградил живота и работата си. Подобни нападки за мен нямат смисъл. Борих се за еднинна Югославия и моят подход трябва да се разбира в този контекст", заяви Кустурица. Режисьорът каза още, че не смята да се защитава от нападките.

"Само ще благодаря на кмета на Анталия Мустафа Акайдън за проявения интерес и топлото посрещане, а министъра на културата на Турция смятам за враг", заяви режисьорът. Той допълни, че министърът на културата няма право да подкрепя подобни акции на протест и отправените срещу Кустурица обвинения.

Кметът на Анталия от своя страна заяви, че протестите срещу Кустурица са проява на двойни стандарти и политическа провокация. Кметът заяви, че ще се опита да убеди Кустурица да се откаже от решението си.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?