Критици на Меркел оглавяват германските социалдемократи

Бъдещите лидери на партията искат предоговаряне на коалиционното споразумение с ХДС

Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен

Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен спечелиха вота за лидерството на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), което застрашава бъдещето на коалицията на канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА.

Валтер-Борянс е бивш финансов министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия от 2010 до 2017 година, а Ескен е депутат от Бундестага. И двамата са открити противници на управляващата коалиция между ГСДП и консервативния блок на канцлера Ангела Меркел.

Те заявяват, че искат предоговаряне на коалиционното споразумение, за да се отдели по-голямо внимание на социалната справедливост и инвестициите.

Очаква се годишният конгрес на ГСДП, който ще се проведе идния петък в Берлин, да одобри новия лидерски екип.

Ляво ориентираните Валтер-Борянс и Ескен получиха гласовете на 53 процента от партийните членове, допълва Ройтерс.

Съперниците им, финансовият министър Олаф Шолц и съпартийката му Клара Гайвиц, получиха около 45 процента от гласовете.

Социалдемократите са без избран лидер от оставката на Андреа Налес преди близо шест месеца, припомня Асошиейтед прес. Партията реши да постави въпроса на гласуване сред 426 000-те си членове.

Новите председатели на ГСДП не са широко известни имена.

Партията излъчи трима сред осмината канцлери на Германия след Втората световна война, но е младши коалиционен партньор в три от четирите правителства на Ангела Меркел от 2005 година. Миналата година социалдемократите се присъединиха неохотно към коалицията, управляваща в момента, след като Меркел не успя да сформира алтернативно обединение от партии.

Ангела Меркел заяви, че това ще бъде последният ѝ мандат. Следващите парламентарни избори в Германия трябва да се проведат през есента на 2021 година, но мнозина се съмняват, че коалицията ще се запази дотогава.

Какъвто и да е резултатът от този избор, проблемите на ГСДП няма да бъдат решени, защото тя е в доста "лоша форма", писа седмичното издание "Шпигел" преди оповестяването на резултатите от гласуването в събота вечер.

Сегашната ГСДП "не предлага никакъв политически ориентир в дългосрочен план за облика, който иска да придаде на утрешното общество, на света на бизнеса", твърди Геро Нойгебауер, изследовател от Свободния университет в Берлин.

Откъсната от "социалните си корени", партията "доста рядко изглежда като алтернатива" на ХДС на Ангела Меркел, казва експертът пред Франс прес.

"ГСДП не може да се възроди освен в опозиция и с нови личности", казва пред Франс прес политологът Клаус Шрьодер, който прогнозира коалиция между консерваторите и Зелените през 2021 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?