Кризата в Македония вече е отвъд "червената линия"

- Може ли да се говори за ново качество на кризата в Македония ?

- Обстановката в Македония от четири - пет дни насам драстично се различава от онова, което наблюдавахме по-рано. В момента имаме изключително драматично развитие на събитията в района на Куманово. Има информация, че е била провъзгласена "свободна територия" в Липково, което е до Куманово. Освен това се чу, че над двайсет войници са държани като заложници в Матейче, което е също село от района на Куманово. Така че положението в Македония се променя с часове и никой не може да каже какво ще се случва тук.

- Доколко ситуацията в Македония днес прилича на грешка на концепцията на Европейския съюз за Югоизточна Европа ?

- Ситуацията в Македония не може да се разглежда като грешка на Европа, макар че можеха да се предприемат и по-адекватни стъпки. Онова, което се случва, е функция на едно посткомунистическо, постсоциалистическо недостатъчно устроено междуетническо общество. Международната общност трябваше по-ясно да разбере и да подкрепи действията на македонските власти, тъй като Македония бе единственият пример на междуетническа демокрация на Балканите. Сега има взрив на национализъм и от двете страни - македонци и албанци.

- Сгреши ли някъде Европейският съюз ?

- Не бих се спирал на грешките, които е направил Европейският съюз, или който и да е в Македония. Натрупването на проблеми тук е от такъв характер, че при тяхното преплитане не позволява един проблем да бъде отделен от друг. Практически не може да се говори само за криза в Македония, но и за криза в Косово, а също така и за паналбанизма, който съществува в региона.

Оценката на международната общност беше погрешна в този смисъл, че беше подценена силата на албанския национализъм. Международната общност заиграваше с албанския национализъм в Косово, за да дестабилизира Милошевич. Но така и не разбра как предизвика "талибански ефект"сред албанците, който много дълго време ще бъде вън от всякакъв контрол.

Второ - толерирането на корумпираните правителства в региона, които позволяват на териториите на техните държави да се обучават албански въоръжени групи. Не е възможно без знанието на властите в Албания да има лагери за подготовка на такива групи - да не говорим за Косово. Западните страни бяха изненадани от процеса на формиране на едно чудовище на Балканите - едно безконтролно чудовище, каквото е албанския национализъм. От друга страна - албанското лоби на Запад е много силно. Те разполагат с много средства. Предполагам - не мога да твърдя със сигурност, че тези придобити основно по криминален път пари се влагат в избирателните кампании на различни влиятелни личности в Западна Европа и в Америка. И сега наблюдаваме логичните последици - когато подобно нещо се толерира, не може да има никакъв друг резултат.

- Има ли инструментариум международната общност да помогне на Македония в сегашния етап на кризата?

- Допреди четири - пет дни може би имаше някакъв инструментариум да се помогне на Македония. Сегашните събития отидоха отвъд "червената линия" за възможна помощ и какъвто и да е инструментариум, който може да овладее кризата. Ситуацията вече е вън от възможностите за такъв контрол. Ако нещо през следващите десетина дена не се промени радикално, Македония ще бъде изправена на ръба на граждански конфликт.

- Как изглежда в този контекст Пакта за стабилност?

- В този контекст Пактът за стабилност изглежда като опит за лекуване на рак с аспирин.

Споделяне

Още от Балкани