Кризата в Украйна разказана през изтекли телефонни разговори

Русия отрича, че Путин е казал: "Ако поискам, мога да взема Киев за две седмици".

"Ако поискам, мога да взема Киев за две седмици". Това се смята, че е казал руският президент Владимир Путин по време на телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, докато европейски и американски представители се опитват да възпрат силовата игра на Москва в Източна Украйна, пише "Вашингтон поуст". Заплахата, която се твърди, че е отправил Путин, бе публикувана миналата седмица в европейската преса.

Руснаците обаче опровергават това и в сряда заявиха, че искат да се даде публичност на стенограмата и на записа от разговора. Всъщност, те планират да "изтекат" своя собствен телефонен разговор.

Такива течове на конфиденциални разговори изиграха забележителна роля в досегашното развитие на конфликта в Украйна, въвличайки действащи лица от целия спектър, включително западни дипломати и смътни проруски сепаратисти.

"Вашингтон поуст" проследява как изтеклите записи от телефонни разговори са оформили прочита ни за най-опасния геополитически конфликт в най-новата история.

"F--- the E.U."

Записът, който отключи тренда с "изтичане" на записи, свързани с украинската криза, е особено вулгарен. В частен телефонен разговор, аудиозапис от който бе качен в YouTube през февруари, се чува как помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд ругае Европейския съюз, докато говори с американския посланик в Украйна Джефри Паят.

Нюланд по-късно потвърди автентичността на изтеклия запис и поднесе извинения на представителите на ЕС.

Пускането на разговора обаче дойде като шок. Фактът, че тези телефонни разговори на високопоставени американски служители очевидно са били записвани, в онзи момент беше изненада. Разкритието обаче освен това показа различия в подхода на Запада към украинската криза, която бе започнала няколко месеца преди това с протестите срещу тогавашния украински президент Виктор Янукович заради отказа му да подпише споразумение с ЕС. След като протестите в Киев доведоха до насилие и жертви, САЩ започнаха да стават все по-нетърпеливи към Европа заради мудната ѝ реакция на кризата.

"В момента има все по-силно и по-силно разбиране, че не Янукович, а някой от новата коалиция, стои зад снайперистите."

Следващият разговор изтече в YouTube беше месец по-късно. В него естонският външен министър Урмас Пает казва на върховния външнополитически представител на ЕС Катрин Аштън, че има подозрения, че снайперистите, които стреляха по протестиращи на Площада на независимостта в Киев (известен като Майдана) – са били агенти провокатори, работещи за дискредитиране на правителството. Реакцията на Аштън издава както нейната изненада, така и ланкаширските ѝ корени. "Това е интересно", казва тя на Пает и добавя: "Боже мой."

Записът бе широко отразен от кремълските медии, които видяха в него признание, че протестите на Евромайдана са циничен заговор, а обвиненията към Янукович в ексцесии са неоснователни. Това допълнително увеличи недоверието на руснаците към протестите.

Макар че Аштън отказа да коментира изтеклия разговор, естонският външен министър призна, че записът е истински, но разкрива само описанието на Пает за всичко, което е чул за ситуацията в Киев. "Отхвърляме твърдението, че Пает е правил оценка за съпричастност на опозицията към насилието", заяви Естония в официалното си изявление.

"Трябва да ги ударим с ядрено оръжие"

През март в YouTube се появи запис, от който излиза, че бившият украински министър-председател Юлия Тимошенко призовава за насилие срещу украинските руснаци. В разговор с Нестор Шуфрич, бивш заместник-ръководител на украинските служби за сигурност, Тимошенко изглежда, че предлага 8-те милиона руснаци, живеещи в Украйна, да бъдат убити с ядрено оръжие.

Тимошенко, която бе звездата на Оранжевата революция през 2004 г., бе освободена от затвора след проевропейските протести и очевидно се е надявала, че получи важна политическа роля. Събитията като цяло обаче се развиха без нейното участие, а изтеклият запис е само една от причините да се случи така.

Тимошенко по-късно влезе в Twitter, за да обясни, че записът е бил редактиран, за да я дискредитира. В съобщението си тя включи и онези, за които явно смята, че стоят зад изтеклия запис – руската служба, наследник на КГБ: "Здравей ФСБ :)"

"Напишете нещо като 99 процента...добре, не 99 процента...Нека да кажем, че 89 процента са гласували за Донецката република."

В началото на май украинските служби за сигурност разпространиха запис за разговор, за който се твърди, че е между виден бунтовнически водач в Източна Украйна и Александър Баркашов, лидер на ултранационалистическата военизирана организация в Русия с явен фашистки уклон.

В разговора Баркашов дава съвети на събеседника си в Източна Украйна как да се действа на наближаващия референдум, довел до обявената от сепаритистите "Донецка народна република". Само дни по-късно представител на сепаратистите от избирателната комисия в Донецк заяви пред Ройтерс, че близо 90 процента са гласували за независимост (от Киев). "Осемдесет и девет процента, ако трябва да сме точни", каза той.

Властите в Киев от самото начало обвиняват Москва, че стои зад безредиците и сепаритисткия метеж в Източна Украйна. Изтеклият запис показва сътрудничеството и тайно споразумение между Русия и украинските бунтовници.

"Току що свалихме самолета"


Трагичната катастрофа на малайзиския самолет в живописните житни поля на Източна Украйна отново насочи вниманието на света към конфликта между украинските сили и проруските бунтовници. Украинските служби за сигурност "изтекоха" запис на разговор, за който се твърди, че е между проруския сепаратистки командил Игор Безлер и предполагаем представител на руското разузнаване. Посочено беше, че разговорът е проведен 20 минути след падането на самолета. Други изтекли записи, свързани с катастрофата, задълбочиха обвиненията, че проруските бунтовници имат участие в свалянето на самолета, при което загинаха всички 298 човека на борда.

"Москва пита къде са черните кутии. Те трябва да са под наш контрол"

От следващ разговор, който изтече в публичното пространство от украинските служби, става ясно, че Москва държи под контрол ситуацията след катастрофата на малайзиския Боинг. Единият участник в разговора се твърди, че е Александър Ходаковский, проруски бунтовнически командир. От думите му личи, че приятелите от другата страна на границата се стремят да получат в свои ръце черните кутии на самолета, които биха могли да помогнат на разследващите да възстановят какво точно се е случило с него.

Вместо това, безконтролното присъствие на бунтовници на мястото на катастрофата превърна разследването в трагичен фарс, като телата на загиналите бяха оставени да се разлагат в намиращи се наблизо жп вагони, а бунтовническите бойци отмъкваха отломките. Мнозина на Запад обвиняват Путин за създалия се хаос, заключава "Вашингтон поуст".

Споделяне

Още от Свят