Кризата застигна кралското семейство на Белгия

Издръжката на престолонаследника принц Филип вече ще се облага с данъци

Икономическата криза застигна и кралското семейство в Белгия. За първи път от обявяването на независимостта на страната през 1830 г. насам членовете на фамилията ще трябва да плащат данъци наравно с всички поданици. Освен това се намалява и издържката на членовете на кралската фамилия, съобщи агенция “Блумбърг”.

 

Нов закон, одобрен от управляващата коалиция на либерали, социалисти и центристи, предвижда и фамилията на монарха да плаща данъци. Но това не е всичко - ограничават се и отпусканите досега средства на кралската фамилия.

 

Така например кралица Фабиола ще получава 923 000 евро вместо досегашните 1.5 млн. евро годишно. Крал Албер Втори ще продължи да получава по 12 млн. евро годишно, но заедно със своите роднини ще плаща данък общ доход, имуществени данъци и ДДС.

 

Престолонаследникът, 53-годишният принц Филип, ще има годишна дотация от 180 000 евро, които ще бъдат обложени със същите данъци, както и на останалите белгийци. Средствата за представителни нужди и за издръжката на персонала му пък вече ще се контролират от Сметната палата на Белгия. До този момент Филип е получавал дотация от 923 000 евро годишно, които не са подлежали на контрол.

 

Децата на крал Албер – Астрид и Лорен, които получаваха по 300 000 евро на година, сега също ще трябва да затегнат коланите. В бъдеще те ще получават едва по 90 000 евро годишно, които също ще бъдат облагани с данък.

 

Следващото кралско поколение, с изключение на престолонаследника, няма да получава никаква издръжка от държавата.

 

За родената в Испания Фабиола, вдовица на починалия през 1993 г. крал Бодуен, преразглеждането на субсидиите е втория удар за кратко време. В началото на годината нейните дотации бяха намалени от 1.5 млн. на 923 000 евро. В бъдеще обаче вдовиците на края ще получават през първите десет години след смъртта на суверена само две трети от неговата субсидия, а след това половината от сумата. В случая на Фабиола в крайна сметка сумата ще е 461 000 евро плюс надбавка в размер на 90 000 евро.

 

За кралското семейство остава утехата, че въпреки всички тези съкращения белгийските благородници ще продължава да получава неколкократно по-високи суми от средните годишни доходи на своите поданици, сочи статистиката на страната, отбелязва “Блумбърг”.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?