КРС одобри сделката за Мобилтел

На заседанието си в понеделник Комисията за регулиране на съобщенията е дала съгласие за сделката с Мобилтел, съобщи във вторник вицепремиерът и транспортен министър Николай Василев.

Преди две седмици от първия мобилен оператор в България обявиха преструктуриране на собствеността. В Мобилтел влезе консорциум от седем инвестиционни фонда начело с Ей Би Ан АМРО Капитал и Ситигруп Инвестмънтс Инк Сити., които придобиват 40% от акциите на компанията.

От досегашните четирима австрийски собственици изцяло се оттегли банка Бавак, а дяловото участие на останалите трима се промени. Най-голям процент акции - 40%, държи бизнесменът Мартин Шлаф, увеличавайки досегашното си участие от 25 процента. Останалите двама съсобственици - австрийският индустриалец Йозеф Таус и Херберт Корд, намалиха участието си и вече са с по 10% в компанията.

Сделката бе разтълкувана от всички анализатори като последната стъпка преди придобиването на Мобилтел от сериозен телекомуникационен играч. Досега това не ставаше заради опасенията на големите фирми от бранша, че в компанията все още има скрито участие скандалния бизнесмен Майкъл Чорни, макар че формално той не се води собственик от почти три години.

Още при обявяване на преструктурирането на 26 май, от Мобилтел уточниха, че окончателното преразпределяне на собствеността ще стане след като се получи разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията. Един от съсобствениците Херберт Корд прогнозира, че сделката по изкупуването ще бъде финализирана до края на юни.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?