КРС заплаши мобилните оператори заради преносимостта на номерата

Ако мобилните оператори създават проблеми за преносимостта на номерата, ще им бъдат налагани максимални санкции, заплаши ги в четвъртък председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков по време на дискусия за конкуренцията на пазара на телекомуникационни услуги.

По думите му сто процента от потребителите не са доволни от преносимостта на номерата и жалбите продължават да се увеличават, посочи регулаторният шеф.

Комисията не толерира подобна практика без значение кой е операторът и каква е неговата пазарна сила, заяви Божков. Ден по-рано от “Мобилтел“ обвиниха комисията, че не третира равностойно операторите при налагането на санкции за техни нарушения.

Само за месец . от 6 август до 6 септември, в КРС са постъпили 70 жалби от клиенти на GSM-операторите. До края на септември жалбите са 137, а за първите две седмици на октомври те вече са 150. Броят на жалбите не бива да заблуждава за това колко клиенти са недоволни от услугата, каза Божков. Само в една жалба на “ГлоБул“ става въпрос за над хиляда и двеста номера, уточни той.

Цените за роуминга ще продължат да падат и към 2015 година може да "приближат нулата", каза от своя страна Зинаида Златанова, ръководител на представителството на Европейската комисия в България, цитирана от БТА.

В т.нар. цифров дневен ред на ЕК, една от ключовите инициативи по евростратегията 2020, е поставена цел разликите между тарифите за роуминг и вътрешните национални тарифи да се намаляват възможно най-много, посочи Златанова.

Регулацията за роуминга беше приета през 2007 г., когато се одобриха и първите авани на цените на тази услуга. Ревизия две години по-късно свали още тарифите за разговори и въведе ограничение за писаните зад граница SMS-и.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?