КСНС: Кабинетът да затегне сигурността пред заплахата от бежански поток

Ще се търси отговор на кибератаките и ще се прави нов антитерористичен закон

КСНС: Кабинетът да затегне сигурността пред заплахата от бежански поток

Правителството ще трябва да оптимизира работата на структурите за сигурност и да изготви план за действия при засилен бежански поток към България. Това реши Консултативният съвет за национална сигурност към президента Росен Плевнелиев, който заседава пет часа във вторник за "промените в геополитическата среда".

Освен това правителството трябва да подготви система за неутрализиране на кибератаки и да предложи проектозакон за противодействие на тероризма.

"Най-непосредственият риск за България е от нарастване на миграционния поток", заяви държавният глава след заседанието.

Основен приоритет остава защита на държавната граница. Полицейските протести от последните седмици не са били в центъра на дебата, но е било констатирано напрежението в сектора, съобщиха участници в заседанието.

Бежанските потоци заплашват да прераснат в хуманитарни кризи

Държавният глава отбеляза, че големият брой мигранти е натоварил изключително много социалните системи и службите за сигурност на страната.

По думите му масовите бежански потоци заради въоръжените конфликти и диспропорциите в социално икономическото развитие заплашват да прераснат в хуманитарни кризи.

"Засилват се заплахите от асиметричен транснационален характер, наблюдаваме експанзия на тероризма, основаващ се на религиозен и етнически екстремизъм, вследствие на разпадащата се държавност в редица страни от Близкия Изток, Северна Африка и др. Дългосрочен негативен ефект оказа феноменът "чуждестранни терористични бойци”, заяви още Плевнелиев.

Според него Дъблинската система за предоставяне на убежище и Шенгенската система за граничен контрол вече не са ефективни.

Кибератаките са провокация срещу обществото и държавата

Президентът посочи, че страната ни не е изградила все още необходима система за защита от засилващите се кибератаки. ”Това е нова опасност, която се нуждае от задълбочен анализ и мерки за противодействие”, каза той.

”В края на октомври, в условията на изборен процес, станахме свидетели на най-голямата досега кибератака срещу България . Фактът, че тя бе направена в деня на избори и референдум, показа, че има ясна цел и е провокация към обществото и държавата. Тя демонстрира сила в киберпространството, която много малко държави притежават, но и показва уязвимостта на страната ни. Атаките към сайтовете на голям брой държавни институции затрудниха работата им и са ясен индикатор за мащабите на опасността”, посочи Плевнелиев.

Наличието на конфликти в непосредствена близост до границите ни пък предизвикват допълнително напрежение. Освен това държавният глава припомни, че оставаме зависими от един доминиращ доставчик на газ.

КСНС реши още всички компетентни институции да работят активно за формиране на единна европейска позиция за трайно решение на миграционния натиск и конфликтите в Близкия Изток. Българските институции и партии трябва да работят и за активно разширяване на зоната за сигурност, чрез ускоряване на интеграцията на страните от Западните Балкани.

По изключение този път началото на заседанието не бе съпроводено с дежурните демонстрации на симпатизанти на ”Атака”.

Единственият от политическите лидери, който направи коментар след заседанието, и то обстоен, бе председателят на ДПС Лютви Местан. По думите му приносът на ДПС към текста бил в препоръката за разширяването на ЕС.

"Тази тежка бежанска криза може да се реши наистина чрез повече Европа - не чрез затварянето на Европа, а чрез разширяване на зоната на сигурност. Може би се сетихте, че визирам интеграцията на Западните Балкани и разширяването на ЕС на изток“, каза той, очевидно визирайки интереса на Турция да получи реална перспектива за членство в ЕС, а на първо време да бъде облекчен визовият режим.

Местан посочи, че страхът в ЕС и Европа не е от бежанците, а от риска с тях да проникнат и "бацилите" на радикализма, фундаментализма". "Тук, по отношение на този риск, ДПС със своя профил не на етносубект, а на национална либерална партия, представя една надеждна ценностна бариера пред тези "бацили" на радикализмите и на фундаментализмите, които биха могли да застрашат сигурността на ЕС и на България", заяви Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?