КСНС обсъжда мерките на спецслужбите срещу терористични заплахи

Започна заседанието на Консултативни съвет за национална сигурност, свикан от президента Георги Първанов. Днес съветът ще разгледа информация за предприетите мерки от МВР и специалните служби в отговор на потенциални рискове за сигурността на страната. Миналата сряда, заради разговорите за евентуалното разполагане на американските военни бази у нас, времето не стигна за обсъждане на мерките срещу заплахите от тероризъм.

Очаква се информация да представят главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, шефът на военното разузнаване към Министерството на отбраната генерал-майор Пламен Студенков, както и и.д. директорът на Националната разузнавателната служба полк. Кирчо Киров.

Докладите са за взетите мерки срещу евентуални терористични действия, има ли сигнали за опасност за българските граждани в страната и извън нея, както и за взаимодействието и координацията между МВР и специалните служби и тяхното сътрудничество с чуждите им партньори.

Очаква се също КСНС да излезе със становище, в което да бъдат записани предложения за нови концептуални и правно-нормативни решения във връзка с членството на България в НАТО. Проект на становището е бил изпратен до участниците в съвета и те са направили конкретни предложения по него, съобщи президентът Георги Първанов в началото на заседанието.

На заседанието на КСНС не присъства външният министър Соломон Паси, който е в чужбина. Той е представен от заместника му Любомир Иванов.

Преди заседанието министър-председателят Симеон Сакскобургготски не потвърди очакванията, че ще назначи пенсионирания шеф на полицията ген. Василев Василев за съветник по сигурността в политическия си кабинет. Вчера премиерът е разговарял с о.з. генерала, но според очевидци Василев излязъл ядосан от срещата.

След като прие да отиде в пенсия, Василев получи предложение от министър Георги Петканов да остане да работи във висшия държавен апарат като експерт по сигурността. Конкретен пост обаче не е бил обсъден. След като няма да бъде назначен към правителството, остава възможност Василев да стане съветник към някоя от парламентарните комисии по сигурност.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?