Куба можела да фалира до три години

Дипломатическа телеграма, разпространена от сайта "Уикилийкс", прогнозира, че Куба може да фалира до две-три години. Това предаде в събота Асошиейтед прес.

Грамата е от февруари тази година, месеци преди кубинският президент Раул Кастро да обяви план за реформи на икономиката, включващ съкращаване на половин милион държавни служители и по-широко отваряне на острова към  частния бизнес.

Грамата е изпратена от Бюрото, представляващо интересите на Вашингтон в Хавана, и вероятно е писана от  директора на бюрото Джонатан Фарар. В грамата се преразказва разговор по време на работна закуска с дипломати от главните търговски партньори на Куба - Франция, Бразилия, Канада, Япония, Испания, Китай и Италия.

В коментар за Асошиейтед прес председателят на кубинския парламент Рикардо Аларкон заяви, че документът не съдържа нищо ново или интересно. "Изглежда този ден (когато е написал телеграмата) Джонатан Фарар е бил малко депресиран", каза Аларкон.

В документа се казва още, че всички събеседници на работната закуска са се съгласили, че Куба ще оцелее до края на тази година, но че финансовата ситуация може да стане фатална след 2-3 години. Дори китайските представители на работната закуска са били отчаяни от състоянието на кубинската икономика. Те са били най-вече недоволни от това, че кубинските власти настояват да запазят мажоритарния контрол върху всяко едно предприятие в страната, в което участва и чужда държава.       

За никого не е тайна, че икономическата ситуация в Куба е тежка. Кубинците работят за по 20 долара на месец, припомня АП.       

В грамата обаче се посочва, че въпреки реформите в икономиката и в селското стопанство състоянието не се променя, предаде БТА. Прогнозира се, че положението в Куба може да стане още по-тежко, ако възникнат икономически и политически проблеми в главния съюзник на Хавана Венецуела.

Куба получава петрол от Венецуела на стойност милиарди долари годишно на доста преференциални цени в замяна на услуги, предоставени от кубински лекари във Венецуела, както и на друга кубинска помощ.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?