Куба обяви началото на икономическа либерализация

Кубинският лидер Раул Кастро обяви, че държавата ще отслаби контрола върху малкия бизнес, ще съкрати и преквалифицира излишни държавни служители и ще позволи на повече граждани да работят като еднолични търговци, предадоха световните агенции в понеделник. Това са значителни промени в една държава, в която централната власт доминира почти всеки аспект от икономиката, отбелязва АП.

Кастро не определи промените като радикални, но заяви, че правителството "ще обнови кубинския икономически модел". "С опита, натрупан за повече от 55 години революционна борба, изглежда не се справяме твърде зле, не сме изпадали в отчаяние и безсилие", коментира лидерът.

Промените предвиждат съкращаване на един милион държавни служители, които, според Кастро, спъват кубинската икономика. Те трябва да бъдат съкратени през следващите пет години. Държавата обаче няма да ги остави на произвола, а ще им осигури преквалификация и нови работни места. Кастро обаче предупреди, че малко сектори от икономиката ще бъдат имунизирани срещу съкращения в бъдеще.

В момента около 95 процента от всички работещи в Куба са заети в държавния сектор.

Реформите ще включват нова данъчна структура, която ще задължи държавните служители да плащат по-високи данъци. Ще отпаднат някои забрани за получаване на лиценз за частен бизнес, а част от производството ще мина на пазарен принцип, което ще даде и гъвкавост на трудовия пазар, каза Раул Кастро пред Националното събрание.

Кастро вече е предприемал подобни стъпки, за да подобри ефективността на селскостопанския сектор. Той даде възможност на таксиметровите шофьори и бръснарите да функционират като частни фирми.

На въпрос на журналисти дали е възможно Куба да въведе промени в комунистическия си икономически модел по примера на Виетнам, или Китай, министърът на икономиката Марино Мурильо отвърна, че кубинският модел е чисто кубински и не копира чужди системи.

Във връзка с планираното освобождаване на 52-ма дисиденти Раул Кастро отправи предупреждение към политическите активисти. "Онези, които се опитват да застрашат нашата независимост няма да се измъкнат безнаказано", заяви той. Освобождаването трябва да приключи до четири месеца. Седем затворници вече бяха освободени и изпратени в Испания.

По отношение на Съединените щати Кастро заяви, че отношенията между Хавана и Вашингтон не са се променили съществено, визирайки продължаващото търговско ембарго.

Споделяне

Още от Свят