Кучма бе разпитан за убийството на опозиционния журналист Гонгадзе

Бившият украински президент Леонид Кучма доброволно се яви в Генералната прокуратура, където бе разпитан като свидетел по случая с убийството през 2000 г. на опозиционния разследващ журналист Георгий Гонгадзе, предадоха световните агенции.

Говорителят на прокуратурата Вячеслав Астапов не уточни колко време е продължил разпитът, нито дали Кучма пак ще бъде призован.

Кучма отрича да е замесен по какъвто и да е начин в убийството на Гонгадзе. Той се съгласи да бъде разпитан, след като миналата седмица неговият бивш вътрешен министър се самоуби преди да свидетелства по делото.

Юри Кравченко бе намерен мъртъв във вилата му извън Киев в петък, часове преди насрочения му час за разпит.

Бе съобщено, че е оставил предсмъртно писмо, в което посочва, че е жертва на политическите интриги на Кучма и неговата клика.

Няколко дни по-рано генералният прокурор Святослав Пискун заяви, че следователите знаят кой е разпоредил убийството на журналиста, но не назова имена.

Президентът Виктор Юшченко обеща да бъдат открити хората, които са отвлекли и убили Гонгадзе, който се занимаваше с корупционни скандали във високите етажи на властта при управлението на Кучма.

Провеждането на коректно разследване беше сред основните искания на прозападната опозиция, която организира "оранжевата революция" в Украйна. След силно оспорвани избори, лидерът на опозицията Юшченко бе избран за президент на страната.

В Украйна избухна политически скандал, когато обезглавеното тяло на Гонгадзе бе открито в гора близо до Киев през 2000 г. Нещата се задълбочиха, когато бе разкрито съдържанието на таен аудиозапис, направен от охранител на Кучма, избягал по-късно в САЩ.

На записа се чува как глас, приписван на Кучма, се оплаква от публикациите на журналиста и разпорежда на вътрешния министър Кравченко да го отърве от него.

Кучма твърди, че записът е бил редактиран, за да изопачи думите му.

Украинското законодателство не дава имунитет на бившия президент при криминални обвинения, отбелязва Би Би Си.

Междувременно председателят на комисията за борба с организираната престъпност в украинския парламент отхвърли версията на следствието, че бившият вътрешен министър се е самоубил. Според Юрий Кармазин, става дума за "реално, хладнокървно убийство", смята депутатът.

Споделяне

Още от Свят