Кунева и Денков продължават спора за провала на програма "Наука"

Пореден рунд с обвинения кой е отговорен за нередностите в оперативната програма "Наука" се заформи между бившия вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева и нейния бивш заместник и настоящ служебен министър Николай Денков.

След като във вторник Денков обяви, че спира поръчката за избор на международни оценители на проектите за научни центрове поради липсата на доказателства за изисквания от тях опит, в сряда Кунева предупреди, че европейската служба за борба с измамите с евросредства ОЛАФ може да се заинтересува от новообявената процедура. Според нея тя е непрозрачна и съдържа корупционен риск.

"Министър Денков вчера оповести прекратяване на процедурата за избор на оценител по проектите за научни центрове. Това са проекти на стойност 350 милиона лева. Това е процедура, която силно е препоръчвана от Европейската комисия. Ако бъде одобрен абсолютно минималният брой учени и това лиши управляващия орган от възможността да определи оценителите на случаен принцип, аз ви гарантирам, че ОЛАФ много ще се заинтригува от българската практика", заяви Кунева.

Екипът на Денков обясни преди ден, че отправя директна покана към учени-оценители, които ще бъдат класирани изцяло на база обективни критерии за брой оценявани от тях проекти и условия за липса на свързаност с българските автори на научни проекти.

Същевременно оценката за административната допустимост на проектите ще бъде извършена от юристи към управляващия орган. Денков каза, че тази процедура е допустима, пести време и ще бъде съгласувана с Брюксел.

Според Кунева обаче тя е проблемна и може да доведе до спиране на средства. Тя смята, че процесът на оценяването ще бъде компрометиран, а сключването на договорите - забавено.

Тя посочи, че предишната процедура е била обявена така както Денков е предлагал – като обществена поръчка за избор на фирма, която да предостави оценители, а не като директна покана към оценители и сега той я прекратява.

Кунева поиска Денков да декларира публично дали има конфликт на интереси и дали е участвал пряко или косвено в изработването и подготовката на проекти за научни центрове, за която процедура сега отговаря като министър.

Тя припомни, че още като не му е позволила да ръководи програмата, заради което той напусна, го е предупредила, че това е за негово добро, тъй като може да бъде обвинен в конфликт на интереси, защото произлиза от научните среди и при кандидатстване на свързани с него учени, ще бъде уязвим.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?