ЕК ще подпомогне избора на оценители на проектите за научни центрове

Николай Денков, сн. БГНЕС

Европейската комисия и Европейският научноизследователски съвет (ERC) ще съдействат активно за набирането на максимален брой кандидати за оценители на научните проекти за центрове за върхови постижения и за компетентност по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“.

Еврокомисарят за наука, изследвания и иновации Карлос Моедас и председателят на ERC проф. Жан Пиер Бургиньон са поели такъв ангажимент пред министъра на образованието и науката проф. Николай Денков на среща в Брюксел във вторник. Те подкрепят неговото решение да се обяви централизиран конкурс за избор на външни независими оценители на научни проекти, каквато е практиката в ЕС.

В края на февруари Денков обяви, че спира поръчката за избор на международни оценители на проектите за научни центрове поради липсата на доказателства за изисквания от тях опит и за да спести време обяви директна процедура за набиране на международни оценители на научните проекти без обществена поръчка.

Отново за пестене на време първият етап на оценка, при който се оценява административната допустимост на проектите, ще бъде извършена от комисия от юристи, сформирана от управляващия орган. Така оценяването започна веднага след крайния срок за подаването на научните проекти, който изтече на 28 февруари.

До 31 декември 2018 година България трябва да е верифицирала пред ЕК и да е получила обратно финансиране за 30% от програмата и всяко забавяне оттук нататък е рисково за неизпълнение на срока и загуба на пари.

Денков благодари за независимата международна оценка на научната и иновационната система на България, проведена по искане на нашата страна през 2015 г. Той информира своите домакини, че препоръките от тази оценка ще бъдат взети предвид при актуализацията на Стратегията за развитие на научните изследвания. Работата по този документ приключва.

Предстои той да бъде представен за обществено обсъждане в края на март 2017 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България