Кунева: С тази съдебна система не можем да сме член на ЕС

С тази съдебна система и особено досъдебната фаза, ние просто не можем да изпълняваме задълженията си по договора с Европейския съюз, а ако не можем да изпълняваме задълженията си по договора, не можем да бъдем членове на този съюз. Това заяви министърът по европейските въпроси Меглена Кунева в петък, часове преди Европейският съвет да определи датата, на която пред април или в началото на май 2005 г. България ще подпише договора за присъединяване към ЕС.

Междувременно стана ясно, че критиките на САЩ към неефективността на българското правораздаване, отправени от посланик Джеймс Пардю, се споделят изцяло от Европейския съюз.

"По този начин няма да влезете в ЕС", заявява холандската посланичка в България баронеса Хенриет ван Линден, чиято страна председателства съюза. В интервю за в. "Дневник" Ван Линден заявява, че "посланието на Пардю е посланието на Европейската комисия и на европейското председателство".

Тя е разговаряла с "няколко водещи политици", за да изкаже загрижеността на ЕС във връзка с поетите от България ангажименти за съдебната реформа.

"Разочароващо е, че някои хора тук се чувстват нападнати, вместо да се огледат какво липсва. Отвръща се в стил "Не ни пипайте, това са си наши вътрешни работи и нямате право да се месите в тях." Чувствам, че това е погрешен подход, защото когато станете членове на ЕС, трябва да живеете съгласно правилата му. Вярно, че няма универсален начин за прилагането на тези правила чрез съдебната система, но има основни принципи, които трябва да се спазват. Тази реакция отразява неразбиране или може би нежелание да се разбере за какво става дума", заявява баронеса Хенриет ван Линден.

Тя повтаря констатациите на посланик Пардю: "Съдебната ви система не функционира правилно, организираната престъпност не се преследва достатъчно и няма присъди. Твърди се, че хората и организациите се чувстват заплашени, което ги поставя в трудна позиция".

Холандската посланичка смята, че дискусията, която върви от доста време и сега достигна критична точка, трябва да продължи, защото партиите нямат избор.

"Компромис трябва да се намери. В момента виждаме партии, фракции, части от съдебната система, асоциации на прокурори, които вместо да погледнат големия проблем, се вторачват в отделни части от общата картина. А е нужна повече мъдрост, издигане над дребнавото и да се види главното - хората губят доверие в съдебната система, гражданското общество се чувства застрашено. Това ни кара да сме загрижени. Ако политическите партии наистина имат предвид българските национални интереси, трябва да се съсредоточат върху проблема, а не виждаме подобно нещо", посочва баронеса Ван Линден.

"Бившият премиер Иван Костов например предложи вариант за промяна на системата. Теоретично предложението е доста добро, но не бе направено в подходящия момент. Защо партиите не седнат и заради доброто на България да направят компромис и да постигнат консенсус, да надскочат сянката си, образно казано, и да видят какво може да се направи", пита холандската посланичка.

Тя е категорична, че с тази съдебна система България няма да влезе в ЕС и припомня трите защитни клаузи, "плюс едно "ако" - в случай че с наближаването на датата за членство България не е готова, то да бъде отложено с една година. Това не са думи, хвърлени на вятъра".

И германският посланик подкрепи критиките към прокуратурата

Германският посланик в София Харалд Киндерман също се присъедини към критиките на американския посланик Джеймс Пардю за работата на прокуратурата. В специално интервю за предаването "Гласове с Явор Дачков" по Инфорадио, което ще бъде излъчено в неделя посланик Киндерман препоръча на главния прокурор по-малко да се занимава с отрицателното тълкуване на казаното от Джеймс Пардю, а да се съсредоточи върху служебните си задължения, за да постигне добри резултати в работата на прокуратурата.

През последните седмици въпросът за осъществяване на структурни промени в съдебната власт се превърна в тема на публичен дебат най-вече заради острите критики на посланик Пардю към неефективността на прокуратурата в борбата с организираната престъпност и предложените от Демократи за силна България (ДСБ) промени в конституцията за съдебната власт.

Критиките на Пардю бяха посрещнати на нож от лоялните на главния прокурор сдружения и председателя на парламента Огнян Герджиков, който дори заяви, че Пардю не бил дипломат от кариерата, щом си позволявал подобен остър тон.

Ралчев: Като суверенна държава може да не приемем критиките

Заместник - председателят на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев заяви по повод интервюто на Хенриет ван Линден, че не вижда защо нещата трябва да се поставят толкова критично. "Въпрос на преценка на самия дипломат е дали да прави публични критични изявления, а България като суверенна държава може да приема или не критиките", каза Ралчев пред Mediapool.

Според него проблемите в съдебната са повече процесуални. Той също така припомни две решения на Конституционния съд, според само Велико народно събрание може да извърши промени в структурата на съдебната система.

Станков: ЕС не е искал структурни промени в съдебната власт

От ЕС никой не е поставял директно въпроса за структурни промени в съдебната власт, с изключение на някои препоръки по отношение на следствието, каза пред журналисти правосъдният министър Антон Станков по повод предупреждението на холандската посланичка, че с тази съдебна власт България не може да влезе в ЕС.

Според Станков при приключване на преговорите по глава "Правосъдие и вътрешен ред" ЕС е представил претенциите си, а България е представила мерките, които ще вземе до 2007 г. за реализиране на реформите.

От тази гледна точка най-трудните реформи са в досъдебната фаза на наказателния процес и конкретната препоръка за преодоляване на проблема с дублиране на правомощия между прокурор и следовател, каза Станков пред репортери.

Той призова политическите сили да се възползват от настъпващите парламентарни избори и да направят ясна заявка за своята визия за съдебната система и нейното функциониране.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?