Кунева вече “звучи като еврокомисар”

Кунева вече “звучи като еврокомисар”
България вероятно би избрала за еврокомисар Меглена Кунева, министър по европейките въпроси, пише във вторник британският вестник "Файненшъл таймс".

Според изданието Кунева би била добре приета на масата на Европейската комисия (ЕК), ако запази сегашната си реторика. Тя казва, че наложените на България условия във връзка с членството ѝ в ЕС, са справедливи и полезни и подкрепя присъединяването на страната си към еврозоната и Шенгенското пространство. В изказванията си тя вече звучи като еврокомисар, коментира "Файненшъл таймс.

Румъния едва бе приета в елитния клуб миналата седмица, но изглежда вече е на път да влезе в спор с ЕС, пише вестникът по повод неофициалните информации, че Букурещ възнамерява да номинира за европейски комисар “безкомпромисния министър на правосъдието” Моника Маковей.

Причината е, че в Брюксел не се съмняват в нейния талант, но предпочитат  тя да остане в Букурещ, за да продължи "прочистването", което се оказа важен фактор за спечелване на поканата за приемане на страната ѝ в ЕС. 47-годишната Маковей поведе война срещу корупцията и започна разследване на няколко големи имена. Тя получи многобройни смъртни заплахи, така че може би е склонна да отиде в Брюксел, макар че канцеларската работа със сигурност ще ѝ бъде по-скучна, отколкото да преследва гангстери.

Не е ясно доколко добрите референции от страна на ЕК, отправени чрез “Файненшъл таймс”, ще помогнат на Меглена Кунева да се пребори за номинация от страна на тройната управляваща коалиция в България. След като името ѝ бе официалното лансирано от НДСВ, вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин (Коалиция за България) каза, че той самият би дал много по-добри предложения.

Според него България трябва да определи човек, който е “силен не само като експерт, но и като национални предимства в ЕС, с които бихме могли да допринесем.” Предложението трябва да дойде от премиера Сергей Станишев, коментира още Калфин.

Обсъждането най-вероятно ще бъде след президентските избори на 22 октомври, за да не се стига до вътрешни напрежения, които биха попречили на кандидата на тройната коалиция Георги Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа