Купонът за някои болнични директори свърши, предупреди зам.-министър

Вече е уволнен шефът на Ортопедичната болница в кв. "Горна баня"

д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването

Купонът и партитата за някои директори на болници свърши. Със сигурност ще има такива, които ще бъдат дадени на прокурор, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и увери, че подходът на сегашния екип в Министерството на здравеопазването ще е съвсем различен.

В интервю пред бТВ той даде пример с директора на Ортопедичната болница в столичния квартал "Горна баня", който поискал от здравното министерство 70 хил. лв. за спешни ремонти, но проверка на министерството показала, че той вече е получил оферти за ремонтните работи и те са на стойност 20 хил. лв. Директорът е уволнен.

За болницата в Ловеч д-р Ненков каза, че тя е в кома, но ще опитат да я съживят. Наскоро той обясни пред бТВ, че проблемите на лечебното заведение нямат нищо общо с лимитите, а са заради договор на лечебното заведение с частна структура за инвазивна кардиология, сключен преди 10 години. Ръководството на болницата е сменено изцяло с хора, които не са от града, уточни зам.-министърът.

По думите му държавните болници също могат да икономисват средства при добро управление.

Процесът на модернизация на Спешната помощ ще бъде дълъг, предупреди още Ненков. В момента се подготвят документите за 164 хил. лв., които ни отпуска безвъзмездно ЕС за оборудване и ремонти на спешните центрове. Те ще бъдат подадени в края на тази или началото на следващата година, уточни докторът.

Относно агресията срещу медици той повтори, че бързо и ефективно правосъдие би я възпряло.

В спешните отделения има много нападения над колеги, за които не знаем нищо. Повечето от тях са вербални. Не може до всяка една двойка лекари да се сложат полицаи. Единственото решение е бързо правораздаване и бързи присъди, каза Ненков.

Хубаво е да покажем последните двама хубавци, които нападнаха акушерки. Надявам се да не излезе сега, че имат високо кръвно или нещо друго, коментира той.

Зам.-министърът коментира още, че проблемът с тел. 112 е софтуерен, но се надява да се реши бързо. Екипите на спешна помощ са малко за София. Те са едва 13, а трябва да взимат решение дали да отидат при човек със счупена тазобедрена става или при някой с инфаркт, за да му спасят живота. И като закъснеят за счупената става, какво правят близките? Почват да се оплакват на вас медиите, да плюят по лекарите и да ги бият, коментира Ненков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?