Купони в 30 берлински клубове за юбилея

Освен официалните тържества по случай 50-ата годишнина на Европейския съюз, в Берлин се състояха и множество по-неформални купони. В съботната нощ 30 клубове на германската столица представяха изпълнители и ди джеи от всички страни членки на общността, а 14 държавни музея работиха до 2 часа под надслова “Европейска нощ на красотата”.

В клуб “Кинг Конг” посетителите имаха възможност да слушат българския DJ Cooh Иван Шопов. Инициативата, озаглавена "Европейска нощ на клубовете" стартира в 23 часа, като за 12 евро желаещите можеха да обиколят 30 заведения, където общо 100 ди джея, над 30 групи и различни проекти на живо допринасяха за настроението на дансинга.

В държавните музеи пък се проведоха извънредни изложби на произведения на европейската култура от различни епохи. Актьори, танцьори и литератори от страните членки на ЕС спомагаха за създаването на особена атмосфера в изложбените зали. Специални автобуси превозваха желаещите да похарчат 14 евро за музейните пърформанси.

Кулминация на официалната част на съботните юбилейни прояви бе тържествената вечеря, дадена от федералния президент Хорст Кьолер и неговата съпруга в двореца Белвю в чест на пристигналите в Берлин държавни и правителствени ръководители на 27-те страни членки на ЕС. Самият Кьолер обаче не можа да присъства на проявата заради заболяване.

От българска страна във вечерята участва президентът Георги Първанов, придружаван от съпругата си Зорка Първанова. Между гостите бяха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер

Солана, германският астронавт Томас Райтер, който показа на присъстващите как изглежда европейският континент на снимки, направени от  космоса.

По идея на германското председателство ЕС отбелязва юбилея си и с продажба на традиционни сладкиши и тестени изделия на страните членки, която ще продължи до 25 май във верига от германски сладкарници и хлебарници. 55  торти, сладкиши и други вкуснотии ще изкушават гастрономите.

Целта е с тази кулинарна идея да бъдат "заразени" и други държави членки на ЕС, уточнява Кристиян Вехнер от германското външно министерство, отговарящ за инициативата, цитиран от агенция АДН Кронос и БТА.   

България е избрала да представи своя изкусителен тиквеник и една от гордостите на българската нация - баницата с овче сирене.

Италия се е класирала с тирамисуто и чамбелонето (кекс с формата на огромна халка).

Кулинарни посланици на Германия са франкфуртер кранц, познат във вариантите на торта и кекс в формата на венец, със сметана и плодове, и киршсахнеторте, торта с череши и сметана.

Французите се представят със сладкиша си "Татен", меден пай с желирани плодове, и със саварините, поляти със сироп с ром и ванилия и украсени със сметана.

Холандия участва със сладкиш с ананас и сметана и с лимбургски кейк - невероятен сладкиш с кайсии.

С два кекса, със сливи и с мед и канела, изкушава Люксембург.

Белгия, като страна, в която са съсредоточени най-много европейски институции, се представя по изключение с три тестени изделия - поничките крапфен, брюкселските гофрети и матетаартен, сладкиш с бадемово тесто.

Всичките 55 рецепти на сладкишите са представени в сайта http://www.eu50.eu/ , специално открит от германското председателство на ЕС за 50-и рожден ден на ЕС.

Споделяне

Още от Европа