Купувачи на имоти бързат да хванат последния влак с кешовите плащания

Купувачи на имоти бързат да хванат последния влак с кешовите плащания

Пазарът на имоти бележи раздвижване през ноември 2009 г. като основен принос за това имат промените в Закона на нотариусите, които предвиждат от следващата година да отпаднат кешовите плащания при имотните сделки. Така купувачите бързат да хванат последния влак с разплащанията в брой, преди да са притиснати от таксите на банките за трансферите и многото неизвестни, които традиционно се крият зад подобен род промени, сочи месечния анализ на “Адрес Недвижими имоти“, разпространен в четвъртък.

Преди дни друга компания на пазара “ГрийнЛайф“ прогнозира, че премахването на кешовите плащания при имотните сделки ще свие пазара на ваканционни селища, където досега бе голям интересът на руските купувачи.

32 жилищни сгради завършени в София от юли до септември

През третото тримесечие на годината в София са завършени едва 32 жилищни сгради с 47 жилища в тях, докато във Варна новите сгради са за 163 с 1114 жилища в тях, а в Бургас – 133 сгради с 1460 жилища. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в четвъртък.

Новопостроените жилищни сгради в периода юли-септември в цялата страна са 685 и спрямо второто тримесечие на 2009 г. бележат незначително увеличение от 0.9%. Новопостроените жилища в тях са с 674 по-малко в сравнение с предходното тримесечие и техният брой достига 5214. Спрямо съответния период на предходната година броят на новопостроените сгради намалява с 2.1%, а жилищата в тях бележат ръст 2.0 %.

“Широкият обществен дебат по темата накара част от продавачите на имоти да поискат повишение на цените. Те вярват, че притиснати от краткия срок – до края на годината, хората със налични средства ще сключат сделка на всяка цена.”, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на “Адрес“.

“Това поведение е съвсем неоснователно обаче и ще остави имотите на тези продавачи непродадени. Предлагането в момента е сериозно и всеки, който иска изгодна сделка, може да я постигне. Затова съветваме страните да използват момента, за да се договорят, а не да се опитват да се надлъгват”, допълва тя.

Въпреки че парите в брой властват на пазара, и банките изиграха важна роля за увеличаване на обемите, коментират още от компанията. Те дадоха зелена светлина на част от купувачите, в резултат на което делът на сделките с частично банково финансиране през ноември достигна 32%. Сред продавачите, освен тези с двойни сделки, се открояват собствениците на наследствени имоти и обезщетените. Те са и по-склонни на отстъпки и договаряне на цени.

Младите – най-активни на пазара

От “Адрес“ забелязват през ноември тенденцията активните участници на пазара на жилища да са масово хора под 35 години – 57 на сто. Купувачите във възрастовата граница между 25 и 35 години считат, че моментът е подходящ да се сдобият със свое жилище и да напуснат това на родителите си.

Част от тези семейства продават наследствен имот, за да купят апартамент или два, които да отговарят на нуждите им. Локацията е ключова при търсенето на тези купувачи - те задължително запазват квартала и дори улицата, на която са живели.

От все по-голямо значение е площта на закупените имоти – купувачите търсят оптимизиране на разходите си, не само при самата покупка, но и за в бъдеще, пише в анализа.

Масово се купуват по-малки и лесни за поддръжка жилища. Наближаващата зима, негативните последствия от кризата в съчетание със слуховете за повишаване на цените на електроенергията, извадиха на пазара по-големите апартаменти и повишиха значително търсенето на маломерни жилища.

Така гарсониерите заемат дял от 36 процента, а едностайните – 28 на сто от всички сключени през ноември сделки.

Идеалният столичен център вече не е толкова атрактивен

Друга категория купувачи “бягат” от проблемите, които срещат в настоящите си жилища. Липсата на места за паркиране кара младите да продават имотите си в идеалния център на столицата и да се насочат към други елитни локации, където проблемът не съществува. Така по-спокойните квартали изместват предишните топ локации и се нареждат сред най-предпочитаните от купувачите. Свободни места за паркиране, повече зелени пространства, близост до дома на родителите или до местоработата стават фактор да се разделиш със скъпото си жилище в центъра и да купиш имот в квартал. Цените на тези имоти са между 130 и 170 хиляди евро – сума, за която може да се договори просторно жилище в затворен комплекс с редица допълнителни екстри, посочват анализаторите на “Адрес“.

Атрактивните цени са водещ фактор за сключване на сделка и през този месец. Всички купувачи са убедени, че цените ще продължават да падат, което ги кара да отлагат решението за сключване на сделка с месеци. Но ако междувременно попаднат на имот, който считат за изгоден, плащат веднага. За изгодна сделка и към момента се счита покупката на цена с минимум 10% по-ниска от средната за пазара и района.

Ръст при наемите

Наемите преживяха поредния по-силен период, твърдят от “Адрес“. Увеличава се броят на отдадените офиси и магазини в кварталите. Периодът е подходящ за релокация и договаряне на по-изгодна цена за търговците и собствениците на малък бизнес. Наемодателите са отстъпчиви в договарянето на нивата и в предоставянето на бонуси. Въпреки това средните наемни нива в София са отбелязали ръст от 3-5% спрямо октомври.

Споделяне

Още от Имоти