Курсантка от Велико Търново е с опасност за живота след инцидент с “Калашников“

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски дава информация за състоянието на пострадалата жена.

Курсантка от Националния военен университет “Васил Левски“ във Велико Търново е с опасност за живота след инцидент в училището. По информация на висшето заведение тя се е простреляла в областта на гърдите при почистване на зачисленото ѝ оръжие автомат "Калашников" в четвъртък около 19.36 часа.

Оказана ѝ е първа медицинска помощ в болница "Д-р Ст. Черкезов" във Велико Търново.

След това екип от ВМА я е транспортирал в София с военен самолет "Спартан".

Д-р Сибила Маринова, началник на отделението по реанимация в болницата "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново съобщи, че 20-годишната жена е постъпила вчера в спешното отделение на болницата в критично състояние, с двустранна рана на белия дроб, в тежък хеморагичен шок. След операцията, състоянието ѝ тази сутрин е било стабилно, което е позволило транспортирането ѝ до София, но опасността за живота ѝ остава.

По-късно в петък същото потвърди и началникът на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

“Става въпрос за изключително тежко нараняване, защото има прострелване с мощно оръжие, какъвто е автомат "Калашников”, вследствие на което в гръдния кош е попаднал не само проектилът на патрона, но и взривните газове, които допълнително увреждат тъканите“, обясни той.

В близките дни може да се наложи повторна операция за отстраняване на горния лоб на левия дроб.

“Ако се стигне до там, няма да има съществено повлияване в живота на пациентката, защото тя е млада и има достатъчно белодробна тъкан останала, за да поеме функцията“, допълни началникът на ВМА.

“Ние правим всичко възможно, за да избегнем всякакви усложнения, но неминуемо – заради естеството на огнестрелното нараняване, такива може да има – от инфекциозно естество“, каза Мутафчийски, но уточни, че опасността за живота на курсантката е реална.

Случаят се разследва от Военнокръжната прокуратура и от Военна полиция.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?