Курсът на биткоина доближи 6000 долара

Курсът на биткоина доближи 6000 долара

Курсът на биткоина продължава да расте и да чупи рекорди. В нощта на 12 срещу 13 октомври стойността му се вдигна до 5856.1 долара за една криптомонета, съобщава в петък сайта CoinDesk.

Ден по-рано биткоинът за втори път в историята си превиши пет хилядната граница и достигна максимум от 5426 долара.

По-рано се съобщаваше, че една от възможните причини за ръста на валутата може би е скорошното известяване на плановете на "Голдмън Сакс" (Goldman Sachs) да помогне на клиентите си да търгуват с биткоини и други криптовалути. Това писа американското бизнес издание "Уолтстрийт Джърнъл". До момента обаче по негови данни банката няма нито бизнес план, нито инвестиции в биткоини.

При това бившият главен икономист на Междунардния валутен фонд (МВФ), професорът по икономика от Харвадския университет Кенет Рогоф е уверен, че биткоинът скоро ще претърпи крах, тъй като правителствата на повечето страни няма да позволят безконтролно да се разширява анонимната и безгранична система блокчейн.

Съществуват проекти, позволяващи на хората от различни страни да вземат кредити в криптовалута бързо и с много ниска лихва. Получава се нещо подобно на отворена международна банка. Това обаче е прекалено рисковано. Ако кредитополучателят реши да не връща криптопарите, засега няма законен начин те да бъдат изискани, обясняват експерти.

Докато властите на различните страни решават какво да правят с феномена криптовалути, биткоините започнаха да влияят на живота на обикновените хора. В Холандия например, мъж продаде цялото си имущество за биткоини и се пресели със семейството си в къмпинг с надеждата скоро да забогатее.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?