"Кушлев" готви конфискации за 10 милиона лева

Комисията "Кушлев" завежда иск за конфискуване имущество за 3.237 млн. лева на пернишкия бизнесмен Пламен Кръстев. Органът за конфискация на незаконно придобитото имущество се е е задействал, след като станала ясна осъдителната присъда на Кръстев за крупна контрабанда от Гърция чрез използване на официални документи с невярно съдържание.

Това съобщи шефът на комисията Стоян Кушлев в сряда пред БНТ. В иска на комисията са включени 4 апартамента, 3-етажния търговски център"Йоина" в центъра на Перник със сутерен с площ от 308 кв. м, две дворни места с построена къща в едното, три леки автомобила - Мерцедес и два Фиат - Брава, както и на камион "Мерцедес 410 Д".

Освен това Стоян Кушлев съобщи, че предстои да бъде заведен иск срещу варненците Васил и Христо Данови за имущество на стойност, съответно - 4 и 3 млн лева. Бащата и син Данови бяха арестувани за търговия с наркотици и трафик на хора, искаха и да стават депутати, но се отказаха, след което се признаха за виновни и сключиха споразумение с прокуратурата.

В доклада на ЕК за България е посочени "законодателните празноти, които подкопават работата на Комисията "Кушлев". В тази връзка Стоян Кушлев коментира, че сред нещата, които най-силно спъват работата на комисията, е липсата на възможност за самосезиране, както и това, че не може да отнема имущество на свързани с осъдения лица, на които най-често се прехвърлят имоти, ставащи по този начин недосегаеми за комисията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?