Кутия "Кент", "Вог", "Дънхил" и "Лъки страйк" поскъпна с 10 ст.

Кутия "Кент", "Вог", "Дънхил" и "Лъки страйк" поскъпна с 10 ст.

С 10 стотинки за кутия поскъпнаха вносните марки цигари "Кент", "Дънхил", "Вог" и "Лъки страйк", които се произвеждат от "Бритиш Американ Табако".

Новите цени са вписани в регистъра на тютюневите изделия към Министерството на финансите на 19 септември.

Цената на кутия "Кент" с 20 цигари във всички разновидности и "Дънхил" вече е 5.20 лв. Така цената им се изравнява с тази на "Марлборо", което също поскъпна преди два месеца.

По-луксозните видове цигари "Дънхил" се продават на 5.30 и 5.40 лева за кутия. Цената на "Вог" също става 5.40 лв.

Кутия "Лъки страйк" с 10 цигари вече се продава за 2.60 лв.

Повишението на цигарите у нас започна още през есента на 2013 г., когато се увеличи цената на някои български марки с 10 стотинки. Очаква се тенденцията да продължи заради предстоящото вдигане на акциза.

До 2019 г. минималната акцизна ставка за 1000 къса трябва да достигне 176 лв. В момента налогът е 146 лева. Увеличението е по искане на Брюксел.

През миналата година Министерството на финансите реши все още да не вдига ставката, въпреки че цигарените компании заявиха, че предпочитат плавно повишаване, за да не се стигне до рязък скок през 2019 г.

Кабинетът "Орешарски" планираше първата стъпка за вдигане на акциза да бъде направена от 1 януари 2015 г. Ако следващото правителство спази неговия график, от началото на следващата година цигарите ще поскъпнат с още 10 стотинки, твърдят експерти.

Най-пушени у нас са българските марки, като "Булгартабак" и "Кингс табако" държат близо 45% от пазара, сочат данните на тютюневите компании. Най-предпочитаната марка обаче е гръцката "Карелия", следвана от "Виктори" и "Марлборо".

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?