Кувейт и ОАЕ се обявиха за свръхпроизводство на ОПЕК

Двама водещи производители на петрол в ОПЕК - Кувейт и ОАЕ, обявиха през почивните дни, че картелът може да продължи да произвежда повече петрол от официалната си квота, за да се успокои пазарът, предаде в понеделник Ройтерс.

В неделя ОАЕ се присъединиха към Кувейт, който в събота предложи ОПЕК да вземе подобно решение, тъй като цените на американския суров петрол отново се приближават към равнището от 55 долара/барел.

Решението, което ще се вземе на министерската среща на ОПЕК в Исфахан, Иран, на 16 март, може да бъде за запазване на сегашните нива на добива, тъй като пазарът трябва да се успокои, се посочва в цитирано от агенцията съобщение на министъра на енергетиката на ОАЕ Мохамед ал Хамли.

Той не уточнява колко точно е свръхпроизводството на картела в момента, но по данни на Ройтерс 10-те членове на ОПЕК, за които важи квотната система (Ирак прави изключение), през февруари са добивали общо 600 000 барела дневно над официалната квота от 27 млн. барела дневно.

В събота и министърът на енергетиката и петрола на Кувейт шейх Ахмад Фахд ал Ахмад ас Сабах, който е и президент на ОПЕК, призна, че високите цени на суровината са изкушили много от членовете на картела да увеличат добивите над официалните им квоти. Мисля, че сега всеки произвежда повече от предвиденото, каза министърът.

Въпреки че в момента повечето членове на ОПЕК произвеждат с пълния си капацитет. Общите добиви, включително тези на Ирак, са около 29,5 млн. барела дневно. Производителите от Персийския залив - ОАЕ, Кувейт и Саудитска Арабия, все още разполагат със значителни свободни мощности.

Споделяне

Още от Бизнес