Квесторите на КТБ са дадени на съд за щети от "само" 1 милион лева

Елена Костадинчев и Станислав Лютов, снимка БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) предаде на съд двамата квестори на Корпоративна търговска банка (КТБ) за умишлена безстопанственост, довела до щети за държавата в размер на 1.07 милиона лева.

Обвинението смята, че Станислав Лютов и Елена Костадинчев (няма грешка-б.а.) не са положили достатъчно грижи за стопанисване и запазване на повереното им имущество и от това последвали значителни щети за Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Ако бъдат признати за виновни, двамата могат да бъдат осъдени на между 3 и 12 години затвор.

Според прокуратурата Лютов и Костадинчев умишлено са прехвърлили за изплащане към Фонда 9 договора за индивидуални срочни депозити с привилегирована лихва. Това е нарушение на Закона за гарантиране на влоговете в банките, където е записано, че не се изплащат гарантираните размери на влоговете на лица, на които са били предоставени привилегировани лихви.

Разследването срещу Лютов и Костадинчев започна преди повече от три години и половина.

През 2015 г. премиерът Бойко Борисов обяви, че по данни на службите в последните си дни като квестори в КТБ Костадинчев и Лютов неправомерно са преправили около 1000 договора за преференциални депозити, така че титулярите им да могат да получат обезщетения от 100 хил. евро, на каквото не са имали право. Борисов изчисли, че от това Фондът за гарантиране на влоговете е ощетен със 100 млн. евро.

Сега двамата са дадени на съд за малко над 1 млн. лв.

През 2015 година премиерът Борисов обясни, че квесторите на КТБ са отписвали обезпечения по кредити към банката. За пример той даде компаниите "Петрол", "Рубин", "Дунарит", "Авионамс", контролирани по онова време от бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Премиерът каза, че тези и куп други компании "са си направили цесии и квесторите са освободили имуществото им". "Само една от сделките е за 90 млн. лв.", обяви тогава Борисов.

След изтичането на периода на квестурата съмненията за нередности се разраснаха и се заговори за извършени многобройни цесии и прихващания на обща стойност 850 млн. лв., за които впоследствие синдиците заведоха дела заради съмнения за незаконосъобразност.

Именно въпросните цесии и прихващания са в основата на т. нар. "вторично разграбване на КТБ", както процесът бе квалифициран от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Парламентът прие закона "Пеевски" за КТБ, който позволи на синдиците на банката да оспорват прихващията със задна дата.

Квесторите на КТБ, които сега са дадени на съд, бяха назначени от Българската народна банка (БНБ). Още през 2015 г. обаче, след като се разбра, че се вършат нередности, БНБ за пореден път се опита да се измъкне от отговорност и публично се разграничи от действията на Лютов и Костадинчев.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?