Кюрдски лидер бе избран за президент на Ирак

Кюрдски лидер бе избран за президент на Ирак

Иракският парламент избра в сряда кюрдския лидер Джалал Талабани за временен президент на страната, предаде Асошиейтед прес.

За първи път в историята на Ирак постът държавен глава ще бъде заеман от кюрд, отбелязва АФП. Кюрдите, които са между 15 и 20 процента от иракското население, от години са преследвани от различните режими на страната, включително от този на Саддам Хюсеин.

За вицепрезиденти депутатите избраха представителя на шиитите Адел Абдул Махди и досегашния президент - сунитът Гази ал Яуар. Нямаше други кандидати за постовете, чието разпределение беше уговорено предварително между представителите на сунитите, шиитите и кюрдите в парламента.

Президентският екип ще номинира ключовата фигура на министър- председател, който ще управлява страната до новите избори през декември.

Очаква се в близките дни за поста да бъде номиниран шиитския политик Ибрахим ал Джаафари, предаде Би Би Си.

Шиитският и кюрдският блок се споразумяха за номинациите със сунтиските партии във вторник, с което приключи политическия блокаж, настъпил след изборите на 30 януари.

Членовете на новия парламент, облечени в традиционни племенни роби, бизнес костюми и религиозни одежди, дадоха своя таен вот в парламента, разположен в силно охраняваната Зелена зона в Багдад.

След това резултатите бяха оповестени - за Талабани и двамата вицепрезиденти са подадени 227 гласа, а 30 бюлетини са пуснати празни.

Като благодари на парламента, Талабани, който е лидер на Патриотичния съюз на Кюрдистан, каза, че днешният вот е стъпка към свободен и демократичен Ирак след дълги години на диктатура.

Неговият избор е голяма политическа победа за кюрдската общност, отбелязва Би Би Си.

“Щастливи сме, че първият избран президент на Ирак е представител на общност, която беше преследвана години наред”, каза депутатът шиит Хюсеин Шахрастани пред АФП.

Кореспондентът на Би Би Си в Багдад обаче посочва, че различията между шиити и кюрди остават, най-вече по въпроса кой да контролира особено важното министерство на петрола.

Иракските политици също така се опитват да намерят постове за сунтиските мюсюлмани, които в голямата си част бойкотираха изборите. Включването им във властта е важно за преодоляването на продължаващото насилие в страната.

Кюрдски депутати и досегашният външен министър Хошиар Зебари казаха, че нов кабинет начело с Джаафари ще бъде избран “до няколко дни”.

Главната задача на преходното правителство е да придвижи изработването на нова постоянна конституция и да подготви изборите през декември.

Сваленият иракски лидер Саддам Хюсеин имаше възможност да наблюдава гласуването в сряда от затворническата килия, така че да разбере, че той никога няма да се завърне на власт, като съобщиха иракските медии.

Междувременно Съединените щати решиха техен следващ посланик в Ирак да бъде Залмай Халилзад, който в момента е на тази длъжност в Афганистан. Халилзад, който е от афганистански произход, заяви, че ще е необходимо време и големи усилия за изграждането на успешен Ирак.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?