Кюстендил поиска спешно 10 000 дози ваксини срещу Covid

Няма място за тревога, смята здравният министър Костадин Ангелов

Проф. Костадин Ангелов, Снимка: Архив

Областният кризисен щаб в Кюстендил поиска да получи спешно 10 000 дози ваксини срещу коронавируса, предаде БНР.

Заболеваемостта в областта е много висока

Целта е да бъдат ваксинирани хората, записани при личните лекари, тъй като заболеваемостта в Кюстендилска област вече е 530 души на 100 000 население.

Изпратено е писмо до Националния ваксинационен щаб и до Министерството на здравеопазването за приоритетно осигуряване на 1000 флакона - 10 000 дози ваксини, за Кюстендилския регион, каза областният управител Виктор Янев.

"В списъците на общопрактикуващите лекари са 4 900, близо 5 000 души. Кога последно бихме могли да очакваме благоприятно развитие? Надявам се в понеделник-вторник да ги имаме", посочи Янев.

В понеделник се очаква Областният кризисен щаб да вземе решение дали допълнителните мерки, валидни до 7 март, като носенето на маски и на открито, ще отпаднат, или ще бъдат удължени с нов срок.

Здравният министър: Няма място за тревога

Междувременно здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е и кандидат-депутат, коментира във Варна в неделя, че критични точки по отношение на пандемията в момента в страната няма и няма място за тревога, въпреки че броят на заразените расте. "Болниците ще издържат на натиска, те разполагат с всичко необходимо", смята министърът. По думите му има места, където капацитет от легла е запълнен и се правят трансформации броят им да бъде увеличен. Това важи за Кюстендил, Бургас, Шумен и няколко лечебни заведения в София.

Записалите се за ваксина са вече близо 60 000 души, каза още Ангелов. По думите му срещу електронната система има непрекъснати хакерски атаки. "Явно някой много иска да се провалим, но няма да стане", посочи министърът. И уточни, че "Информационно обслужване" има екип, който работи денонощно и на всеки час подава информация към здравното министерство.

"Ваксинацията върви с добро темпо и, ако така продължава, до края на лятото ще сме постигнали целта си - 70 на сто от българите да бъдат имунизирани", смята още министър Ангелов.

Ангелов допълни, че все още не се водят разговори за промени в графиците за онлайн и физическо присъствие на децата в училище. По думите му трябва да се действа с максимална справедливост към хората, тъй като има области като Варна и Велико Търново, където заболеваемостта е ниска, а в други региони ситуацията е по-напрегната.

"В Европа вече се говори за български модел за решаване на кризата с пандемията", похвали се за пореден път здравният министър. Според него причината е, че страната ни е успяла да постигне най-добри резултати в областта на заболеваемостта и смъртността, макар мерките у нас да са били с много по-нисък индекс на строгост. В началото на кампанията по ваксинация България направи две неща, които сега и другите държави започват да прилагат, каза Ангелов. По думите му това са поставяне на ваксината на "Оксфорд" (Astra Zeneca) на хора над 55 години и отварянето на "зелените коридори".

Над 5600 са в болница с Covid-19

1426 нови случая на коронавирус са установени у нас през последното денонощие с помощта на 10 473 теста. Починали са 22 души, показват данните от Единния информационен портал.

Под карантина се намират 37 665 души.

Активните случаи са 36 716. В болници у нас с Covid-19 лежат 5629 души, от които 452 се намират в интензивно отделение.

2 654 дози ваксина са били поставени за 24 часа, с което общият им брой достигна 287 118. Втора доза са получили 50 051 души.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус у нас достигна 259 811, от тях 10 593 са завършили фатално. За откриването им са направени 1 741 614 теста.

584 души са излекувани през последното денонощие. Общият брой на оздравелите в България е 212 502.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?