КЗД: Борисов да се извини за изказването "всички в БСП са без морал"

КЗД: Борисов да се извини за изказването "всички в БСП са без морал"

Социалисти в Бургас спечелиха дело в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) срещу столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който преди няколко месеца заяви, че "всички в БСП са без морал".

Това обяви в понеделник Атанас Зафиров от левицата. След изказването на Борисов Клубът за активна политика в БСП го призова да се извини или в противен случай ще го даде на КЗД. "Изразихме нашата гражданска позиция с тази наша жалба. Смятаме, че по този начин и по такъв признак не трябва да бъдат разграничавани хора", коментира Зафиров.

Коментарът на Борисов за морала на социалистите беше направен през май т.г. при поредната кавга между БСП и ГЕРБ. Повод за нея стана кметът на община Ветрино Георги Андреев. Той бе избран като кандидат на ГЕРБ, но после направи завой към БСП и стана неин член, а партийната книжка му бе връчена лично от премиера и лидер на БСП Сергей Станишев.

Решението на антидискриминационния орган, оглавяван от бившия депутат от ДПС Кемал Еюп, е за "отстраняване на вредните последици от нарушението". Комисията предписва "Бойко Методиев Борисов да публикува за своя сметка извинение за горепосочените изявления и диспозитива на настоящото решение във в. "24 часа" и агенция "Фокус" – двете медии, публикували изявлението му в оригинал.

Постановява се още Борисов "занапред да се въздържа от подобни изявления, засягащи честта и достойнството на личността по признак политическа принадлежност".

Изпълнението на решението трябва да стане до 15 дни и Борисов трябва да уведоми КЗД за изпълненията на предписанията. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14- дневен срок.

Борисов веднага обяви, че няма да се извини на БСП. "Истински се радвам да разбера, че дискриминирам Комунистическата партия", коментира той. "Радвам се, че съм могъл да дискриминирам тези хора, които са нанесли непоправими щети на стотици хиляди българи, включително и на моето семейство, когато са екзекутирали дядо ми", допълни столичният кмет.

Борисов дори намекна, че от ГЕРБ могат да подадат жалби в КЗД заради фразата на премиера "Здравейте, циркаджии!" и допълни, че тогава ще съди за обективността на комисията. Борисов е измислил и "оригинален" начин да събере пари за глобата, която може да му бъде наложена при неизпълнение на предписанието. "Ще продам на търг футболната си фланелка и ще направя пункт в София за дарения, с които да събера сумата", обясни той.

По закон при неизпълнение на решение на комисията се налага глоба от 2000 до 10 000 лв.

Запитани какво ще последва, ако Борисов откаже да се извини, от БСП отговориха, че комисията ще трябва да вземе мерки, тъй като това е нейно решение и тя следи за изпълнението му.

Социалистът Николай Тишев се надява Бойко Борисов да се извини. "Защото той е един от политиците в България, които най-много говорят за спазване на законите и в крайна сметка може да даде пример за това, че те се спазват".

Още от България