КЗК глоби сдружения за авторски права за картелни цени

КЗК глоби сдружения за авторски права за картелни цени
Шест сдружения за авторски права бяха глобени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с 13 санкции по 10 000 лв. заради монопол и налагане на еднакви цени за всички програми, които предлагат на кабелните оператори. Санкционирани са  „Музикаутор”- София, „Филмаутор” – София, „Театъраутор” – София, AGICOA – Женева, EBU- кабелно координиране – Майнц-Лерхенберг и VPRT – Кьолн, съобщиха в понеделник от антимонополния орган.

Производството срещу организациите, представляващи носителите на авторски права, е образувано по молба на „Евротур Сат ТВ” – София, „Евротур Релакс Сат ТВ” – София и „Аракс кабел” – София.

На територията на България, Музикаутор е единственото сдружение, чрез което може да се предостави право за препредаване по кабел, на репертоара на “Музикаутор”, “Филмаутор”, “Театъраутор”, AGICOA, както и за всички телевизионни програми, които представляват EBU и VPRT.

КЗК е установила, че сдруженията са наложили еднаква цена за всички програми, които предлагат на кабелните оператори. Освен това тя е формирана по неясни и необосновани критерии. При липса на алтернативен източник на услугата, подобно поведение противоречи на принципите на лоялна конкуренция, смята регулаторът.                      

“Музикаутор” е изисквало от операторите да попълват отчетни карти за препредаваните програми, на всеки три месеца. Неоснователно кабеларките са били принуждавани да дават повече от необходимата информация за разпространяваните тв продукции. Това нарушава както конфиденциалността на търговската дейност на молителите, така и интересите на останалите доставчици на права, смятат от КЗК.

В същото време са констатирани случаи, в които сдруженията не са уредили всички права за предлаганите от тях тв програми. Това затруднява кабелните оператори в отношенията им с трети лица – носители на спорните права.

В допълнение, сдруженията за авторски права са отказали да сключат договор за цифрово препредаване с „Евротур Релакс Сат ТВ”, без да съществуват реални пречки за това. Подобен отказ е неаргументиран и противоречи на Закона за защита на конкуренцията, допълват от КЗК.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?