КЗК одобри придобиването на "Близу" от Мтел

КЗК одобри придобиването на "Близу" от Мтел

Комисията за защита на конкуренцията одобри придобиването на кабелния оператор "Близу" (blizoo) от телекомуникационната компания "Мобилтел". Досегашният собственик на оператора беше EQT V.

Цената на сделката не се съобщава, но тя ще бъде финализирана със съществуващите парични потоци на "Телеком Аустрия", част от чиято група е Мтел.

Така "Мобилтел", която е лидер на пазара на мобилни услуги, ще стане най-голямата компания в България по брой клиенти на фиксиран интернет и втората по големина по брой клиенти на телевизионни услуги и ще се утвърди като водеща в сектора на телекомуникациите в България.

"Близу" има приблизително 373 000 клиенти. Услугите на компанията достигат до 1.3 млн. домакинства. През 2014 г. приходите ѝ са 47 млн. евро. За същия период печалба преди облагане от 19 млн. евро.

Очаква се фактическата интеграция на двете дружества да се осъществи до края на 2015 година. След нея клиентите на blizoo България ще могат да се възползват от целия спектър на услуги, който предлага Мтел, като мобилна телефония и интернет, фиксирана телефония и интернет и тв услуги. За момента все още няма промяна за клиентите на двете компании, които ще продължат да ползват същите услуги и продукти, както и досега.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?