КЗК предупреди, че ще глобява при минимални цени на хляба

КЗК предупреди, че ще глобява при минимални цени на хляба

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предупреди в понеделник браншовите организации на хлебопроизводителите, че евентуално въвеждане на защитна минимална цена на хляба ще е равнозначно на картелно споразумение, което е забранено от Закона за защита на конкуренцията и подлежи на глоба.

Антимополоният орган прие становище по искане на Министерството на финансите, на което Сдружение “Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкари – Монтана” предложило административно да се определи минимална защитна цена на масовия хляб. Искането за становище е във връзка с изпълнение на една от антикризисните мерки на правителството, обясниха от КЗК.

От миналата година хлебарите засилиха натиска си за определяне на минимални защитни цени на най-масовия тип изделия като превантивна мярка срещу дъмпинга на нелоялни конкуренти, които работят в сивия сектор.

Комисията е взела предвид тези фактори, както и ефекта на евентуално нормативно определяна цена на масовия хляб, също така е анализирала и европейските практики. Установено е , че в 19 от страните членки на ЕС не съществува регулация в цената на масовия хляб, нито се предвижда въвеждането на такава.

Според КЗК определянето на минимална защитна цена на хляба ще ограничи пазарната инициатива и ще засегне значително интересите на потребителите. Определянето на минимален праг на крайната потребителска цена на масовия хляб би било подобно на забранените споразумения между предприятия за определяне на цените на този продукт, посочва в решението си комисията.

Правото на конкуренция се противопоставя категорично срещу всяко изкуствено фиксиране на цени, което не е в резултат от естествения пазарен механизъм на търсене и предлагане., смятат в комисията. Мнението ѝ е, че това е излишно и ценовата регулация не би могла, сама по себе си, да гарантира разрешаването на проблемите на пазара на масовия хляб.

Държавно-властническа интервенция на пазара чрез въвеждане на минимална защитна цена на хляба е крайна мярка, която е възможна само за преодоляване на т.нар. "пазарен провал” или за постигане на важни социални цели, като например опазване здравето на хората. От направените анализи не се откроява липса или недостатъчно ефективно функциониране на пазарния механизъм на ценова конкуренция на пазара на масов хляб в страната, посочват от КЗК.

Според комисията проблемите в сивия сектор могат да се решат само с ефективен данъчен контрол върху фирмите, а не чрез ограничаване на ценовата конкуренция между хлебопроизводителите.

Именно в момент на икономическа криза е нужна ефективна конкуренция, която да стабилизира пазара, допълват от антимонополния орган.

Споделяне

Още от Бизнес