КЗК пусна сделката за столичния The Mall

КЗК пусна сделката за столичния The Mall

Продажбата на столичния The Mall на „Цариградско шосе“ мина безпрепятствено през Комисията за защита на конкуренцията, която излезе с решение, че сделката не подлежи на одобрение от регулатора.

Доскоро молът се държеше от кипърско дружество, а след сделката той ще бъде прехвърлен на британска компания.

През юли британското дружество Hystead Limited, собственост на Hyprop Investments и PDI Investment Holdings, обяви, че чрез дъщерната си компания Balkan Retail NV (Холандия) придобива всички акции на българския собственик на мола AP Retail I.

Обявената стойност на сделката бе 156 млн. евро, а според документите пред КЗК капиталът на сегашния собственик AP Retail I, който ще бъде закупен, е на стойност 134 млн. лв.

КЗК счита, че „няма обвързаност между лицата, които контролират преди сделката "Болкан Ритейл Н.В.", Нидерландия (Balkan Retail NV, Холандия) и придобиваното предприятие".

Освен това общият оборот на участниците в концентрацията е под законоустановения праг, при преминаването на който се изисква одобрение от регулатора, който е 25 млн. лв.

Финансовият портал Investor.bg припомня, че това е втори опит за прехвърляне на търговския център, след като южноафриканският публичен инвестиционен фонд NEPI се отказа от The Mall и вместо това придоби "Сердика център" на столичния бул. "Ситняково".

Британската компания, която придобива мола, преговаря и за закупуването на площта, отредена за хипермаркет, която се заемаше от Carrefour и след това беше поета от банката кредитор на веригата Уникредит Булбанк на търг за принудителна продан.

Споделяне

Още от Бизнес