Л. Корнезов: Конституционният съд, разбира се, ще отхвърли искането

Л. Корнезов: Конституционният съд, разбира се, ще отхвърли искането

"И да бъде сезиран Конституционния съд (КС), искането ще бъде, разбира се, отхвърлено." Така без капка колебание или съмнение предсказа бъдещето зам.-председателят на Народното събрание от БСП и бивш конституционен съдия Любен Корнезов, попитан какви ще са последиците за изборите, ако КС, след като бъде сезиран, отмени текстове от приетите тази седмица промени в изборното законодателство. Пред БНТ в четвъртък Корнезов влезе в пряк сблъсък с друг бивш конституционен съдия – Неделчо Беронов, според когото въведеният мажоритарен избор в 31 едномандатни района противоречи на конституцията.

В понеделник мнозинството на БСП и ДПС реши, че през юли ще избираме 31 мажоритарни депутати от 31 едномандатни района, съвпадащи със съществуващите 31 района по пропорционалната система. Така на практика няколко стотин хиляди гласоподаватели в някой от по-големите райони ще имат правото на изберат един мажоритарен депутат, колкото и няколко десетки хиляди гласоподаватели в някой от по-малките райони. Заради драстичната разлика в тежестта на гласовете, опозицията заплаши, че ще атакува измененията в КС.

Нарушени конституционни принципи

Беронов смята, че тази поправка в закона противоречи на конституцията. "В нашата практика и в теорията има такъв принцип - един човек, един глас, една тежест. В конституцията изрично е предвидено - всеки има право на глас, равен глас", каза той с уговорката, че в идеален вид принципът реално е трудно да бъде постигнат.

"Но задачата на законодателя е да създаде такава организация, подготовка и провеждане на изборите, които да осигурят максимално доближаване до това. А, ето вече тук, без да има предварително определен максимално размер на тази разлика, все пак тя показва, че наистина ще се достигне до нещо, което косвено ще наруши текстове на конституцията", заяви Неделчо Беронов.

Според него при това законово уреждане според конкретната обстановка в момента, може да се стигне до нарушаване и на други два конституционни принципа.

"Още в първия текст на конституцията е казано, че суверенитетът в България се упражнява от народа, пряко - с изборите, впрочем с референдуми, или косвено - с избрани от хората представителни органи. Именно изборът на тези представителни органи трябва да бъде така организиран, че да се осигури приложение на практика на това конституционно прокламирано право, че суверенът - народът, трябва да упражни косвено своето право на глас. И втори един текст имаме в България, един политически плурализъм. Този политически плурализъм предвижда, че партиите са посредникът между избиратели и държавата, и този посредник в края на краищата трябва да има практическата възможност да изпълни тази конституционно възложена му роля", каза Беронов и добави, че, ако зависеше от него, той би "съборил закона".

"Това е просто абсурдно"

"Това, което каза колегата Беронов, категорично не е вярно", отвърна Любен Корнезов.

Според него и досега народните представители във всички парламенти от Търновската конституция до днес са били избирани "с различни гласове".

"Не е възможно и няма държава в света, където всеки глас да бъде равен на друг глас. Това е политически невъзможно, едно е София, друго е Кърджали, четвърто е Видин, Силистра, Варна или пък Пловдив. Не можем да направим всички градове с еднакъв брой население. Ама досега същите избирателни райони... можем ли да кажем, че в България от 20 години парламентът е нелегитимен? Това е просто е абсурдно. По-голям абсурд от това може ли някой да измисли?", каза Корнезов.

Той не обърна внимание на напомнянето, че досега парламентите се избираха по пропорционалната система, при която заради разликата в броя на населението различните избирателни райони излъчват различен брой депутатии.

Неделчо Беронов подчерта, че заради близостта на изборите при евентуално решение на КС за отхвърляне на текстове от изборния закон, ще възникнат редица технически затруднения, тъй като тогава ще трябва да се действа съобразно стария закон.

Пред Mediapool обаче депутати от левицата предвидиха друго развитие на събитията. Според тях е възможно КС да отмени новата мажоритарна поправка, но не преди, а след провеждането на самите избори. Тогава обаче нямало да възникнат никакви последици, тъй като решенията на КС нямат обратна сила.

"Няма да възникне такъв проблем, категорично ви го казвам. Конституционните съдии са мъдри хора, отлични юристи и те не могат един закон, който е в хармония с конституцията, да го обявят за противоконституционен", каза Любен Корнезов пред БНТ и с усмивка добави пророческата си прогноза, че "КС и да бъде сезиран, искането ще бъде, разбира се, отхвърлено".

Споделяне

Още по темата

Още от България