Ланс Армстронг е вземал коктейл от стимуланти по време на 7-те победи на Тура

Ланс Армстронг е вземал коктейл от стимуланти по време на 7-те победи на Тура

Бившият най-добър колоездач в света Ланс Армстронг призна, че е спечелил и седемте си победи в Тур дьо Франс между 1999 и 2005 година с помощта на допинг. Той каза в интервю пред Опра Уинфри, че без стимулиращите вещества победата е щяла да бъде невъзможна. Армстронг придоби легендарен статут като спортист и личност заради рекордния брой победи на Тура и победата му над рака. Всички титли от обиколката на Франция обаче му бяха отнети, след като бяха събрани множество косвени доказателства и свидетелски показания, които го уличават в употребата на допинг.

Разговорът в дома на Армстронг в Остин, Тексас, започна със серия въпроси, на които Уинфри изиска отговори с "Да" или "Не".

- Взимали ли сте забранени субстанции, за да подобрите представянето си?
- Да.
- Сред тях бил ли е ЕПО (б.р. еритропоетин, кръвен допинг)?
- Да.
- Използвали ли сте други забранени вещества?
- Да.
- Приемахте ли ги при седемте си победи в Тур дьо Франс?
- Да.
- Беше ли възможно да спечелите без допинг?
- Не.

Армстронг не отговори дали е приемал кръвен допинг, преди да му поставят диагнозата рак на тестисите през 1996 година. През 2006 година бившият му съотборник Франки Андрю разкри, че е чул как Ланс казва на онколога си, че е вземал, но това твърдение беше отречено от Армстронг под клетва.

Тексасецът категорично заявява, че не е приемал допинг при повторното си завръщане в колоезденето в периода между 2009 и 2012 година.

"Съжалявам, че разочаровах толкова много хора. Грешката е изцяло моя и ще прекарам остатъка от живота си в опит да си върна доверието и да се извиня на всички. Преди да ми поставят диагнозата рак аз бях просто състезател. Битката ми с рака ме превърна в човек, който преследва победата с всички средства. Не аз съм измислил допинга и е прекалено да се твърди, че програмата ни е най-мащабната в историята на спорта. Да, беше умна, но напълно консервативна и не може да се сравнява с източногерманската от 70-те и 80-те години", обясни Армстронг

Колоездачът коментира, че съжалява за завръщането си в спорта през 2009 година. В отговор на въпрос дали имаше шанс да му се размине, ако не беше се върнал, той каза: "Невъзможно е да се каже, но шансовете за това щяха да са по-добри".

Армстронг обобщи успешните години от кариерата си с думите ”Това беше една голяма лъжа” и ”Държах се като хулиган”.

Той каза също, че не храни лоши чувства към бившия си съотборник Джордж Хинкапи, който свидетелства срещу него. Показанията му обаче разклащат дотогава желязната му версия, защото Хинкапи е бил с него при всичките му победи на Тура и знае цялата истина.

Ланс Армстронг отрича да е принуждавал съотборниците си през годините да правят същото като него. Той каза, че не е съгласен с твърденията, че е плащал на Международния колоездачен съюз, за да прикриват положителните му допинг проби.

"Такива не е имало. Избягването на положителна допинг проба е въпрос на организация. Преди 2009 година контролът се осъществяваше само по време на състезанията, нямаше биологичен паспорт, нито контрол извън състезанията. Колкото до дарението от 125 000 долара за международния колоездачен съюз - направих го, след като се бях оттеглил. Помолиха ме за пари и си казах "Защо не", каза американецът.

Споделяне

Още от Спорт