Латвия и Естония няма да доставят оръжие на Украйна

Латвия и Естония няма да доставят оръжие на Украйна

Латвия и Естония нямат намерения да извършват въоръжени доставки за Украйна в близко бъдеще.Това са уверили премиерите на двете страни, които участваха в ежегодната работна среща на лидерите от балтийските държави, предаде ТАСС.

"Доставката на оръжие не е наша цел", коментира латвийският министър-председател Лаймдота Страуюма. Тя посочи, че Латвия се е концентрирала върху доставките на хуманитарна помощ и оказване на принципна подкрепа за въвеждането на структурни реформи в Украйна.

Позицията ѝ беше подкрепена и от естонския премиер Таави Рийвас, според когото "Киев се нуждае от експертна помощ за политическа, икономическа и съдебна реорганизация". Оказването на подобна помощ е "морален дълг" на балтийските страни, подчерта Рийвас.

Украинските власти съобщиха в четвъртък, че са арестували в южния град Одеса общо 39 души, които подготвяли проруска революция. Новината идва ден преди в града да пристигне на посещение президентът Петро Порошенко.

През последните месеци в Одеса имаше редица атентати. Украинската служба за сигурност (СБУ) обяви за ареста на 29 души, които според нея подготвяли проруска сепаратистка революция в пристанищния град.

Мъжете, които разполагали с голям арсенал от оръжия и взривни вещества и действали по заповед на сепаратистките лидери от Източна Украйна, планирали убийствата на депутат и на редица проевропейски активисти, заяви шефът на СБУ Валентин Наливайченко.

Преди няколко дни СБУ обяви задържането на други десет руснаци, които обвини в подготовка на атентати в деня на посещението на президента Порошенко.

В събота в Одеса ще бъде отбелязана 71-годишнина от освобождението на града от нацистите. Според говорител на СБУ задържаните лица подготвяли саботажи и атентати на този ден.

През последните месеци десетки експлозии срещу стратегически и военни инфраструктури отекнаха в рускоезичните градове Одеса и Харков, който се намира в Източна Украйна близо до зоната на конфликта. Украинските власти обвиняват за експлозиите руските специални служби.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?