Лавров: Москва е солидарна с Венецуела, изправена пред безсрамна западна намеса

Сергей Лавров

Русия увери Каракас в "солидарността" на Владимир Путин с неговия съюзник Николас Мадуро, изправен пред "фронтална атака и безсрамна намеса", докато редица западни държави подкрепят лидера на опозицията Хуан Гуайдо, предаде Франс прес.

"Президентът Владимир Путин изпраща благопожеланията си за подкрепа и солидарност на своя колега Николас Мадуро", заяви ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров в началото на срещата си с венецуелската вицепрезидентка Делси Родригес.

"Сътрудничим си много тясно с вас и координираме действията си на международната арена. Това придобива особена важност в момент, когато Венецуела е изправена пред фронтална атака и безсрамна намеса във вътрешните ѝ работи", продължи Лавров, цитиран от агенция РИА Новости.

Вицепрезидентката Родригес каза, че страната ѝ е "жертва на агресия от страна на САЩ".

Венецуела е в най-тежката политическа и икономическа криза в историята си, белязана от хиперинфлация и недостиг на продукти от първа необходимост. Хуан Гуайдо, председателят социалдемократ на Националното събрание, контролирано от опозицията, на 23 януари се обяви за временен президент, опирайки се на конституцията.

Той беше признат за временен президент или беше подкрепен от петдесетина държави, но президентът Мадуро, подкрепян от съюзниците си, сред които е и Русия, обяви това за опит за преврат, подстрекаван от Вашингтон.
Родригес съобщи днес след разговорите си с Лавров, че президентът Мадуро е наредил европейското представителство на държавната петролна компания PDVSA да се премести в Москва, предаде Ройтерс.
Лавров обяви на съвместната пресконференция с Родригес, че Москва помага на Каракас с доставки на пшеница, но не уточни в какви обеми.

От 2018 г. насам Русия е доставила на Венецуела 64 100 тона пшеница, по данни на руската консултантска фирма СовЕкон от 18 февруари, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят