Мадуро прекъсна интервю и задържа журналисти - не харесал въпросите

Мадуро прекъсна интервю и задържа журналисти - не харесал въпросите
Американският испаноезичен телевизионен канал "Унивисион“ (Univision) съобщи, че негов журналистически екип начело с авторитетния водещ Хорхе Рамос е бил задържан в понеделник по време на интервю с венецуелския президент Николас Мадуро в президентския дворец "Мирафлорес" в Каракас.
 
"На държавния глава не се понравиха въпросите на интервюиращия и той нареди записът да бъде спрян, да се конфискува техническото оборудване на екипа и да бъдат задържани шестимата журналисти в двореца "Мирафлорес" в Каракас", се казва в разпространено в понеделник вечерта съобщение, цитирано от Ройтерс и Асошиейтед прес.
 
Рамос е един от най-влиятелните испаноезични журналисти в САЩ. Той каза снощи, че Мадуро е прекъснал интервюто след 17 минути, когато Рамос му показал на айпада си кадри, заснети ден по-рано, на които се вижда как млад венецуелец яде хранителни остатъци, изпаднали зад боклукчийски камион.
 
Веднага след съобщението на тв канала Държавният департамент призова Мадуро незабавно да освободи журналистите, като посочи, че „светът наблюдава ставащото“. Екипът на Рамос бил освободен два часа по-късно, но оборудването не му било върнато.
 
Венецуелското правителство, цитирано от АП, отхвърли версията на Рамос и го обвини, че се опитва да инсценира международен инцидент.
 
По-късно Рамос заяви, че венецуелските власти са уведомили екипа от шестима журналисти, че ще ги депортира още днес. По думите му той е бил държан над два часа в двореца "Мирафлорес", след като Мадуро казал, че не харесва въпросите, които му били задавани.
 
След като бе освободен, Рамос каза за "Унивисион", че интервюто е било прекъснато, когато показал на Мадуро кадри с венецуелци, ядящи отпадъци от боклукчийски камион.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят