Лавров си отива? Кремъл и външното министерство (засега) отричат

Сергей Лавров

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, който заема този пост от 2004 г., няма да влезе в новото правителство, което предстои да състави преизбраният президент Владимир Путин. Това съобщи в сряда вечер телевизията Ар Ти Ви Ай (Russian Television International), като се позова на осведомени източници.

 

Пресслужбите на Кремъл и външното министерство в Москва, цитирани от РИА "Новости" и ТАСС, опровергаха това твърдение като "спекулация" и "дезинформация",.

В отговор на въпрос на журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Хайде да поздравим Сергей Викторович [Лавров] за рождения ден и да не обръщаме внимание на спекулации!". Лавров навърши вчера 68 години, докато беше на посещение в Япония.

Ар Ти Ви Ай твърди, че Лавров от няколко години искал да напусне висшия дипломатически пост заради натрупана умора. Но по настояване на Путин останал на работа до президентските избори.

 

Според телевизията следващият външен министър на Русия ще бъде един от сегашните заместник-министри или човек от президентската администрация.

Снощи говорителката на външното министерство Мария Захарова написа във Фейсбук", че доколкото е разбрала, телевизионният канал не разполага с никакви източници и че това даже не е "клюка", а прилича на "някаква подхвърлена дезинформация".

 

"Мисля, че публикацията на RTVI е нещо като фейк [новина]. Възможно е да не е преднамерена, а поради недоглеждане. Кой знае?", гласи текстът на Захарова.

 

Тя добавя, че при подготовката на материала от телевизията не са се обръщали към руското външно министерство, а когато тя позвънила в телевизията за обяснение, ѝ казали, че не знаят за рождения ден на Лавров.

Споделяне

Още от Свят