Лъжлива информация от американски сайт разбуни духовете в Германия

Лъжлива информация от американски сайт разбуни духовете в Германия

Публикуваната от ултраконсервативния американски сайт Брайтбарт лъжлива информация за насилие през новогодишната нощ в Дортмунд, където църква била опожарена от чужденци, скандирали "Аллах акбар", разбуни в петък духовете в Германия, предаде Франс прес.

"Опасното е, че тези послания се разпространяват невероятно бързо и е много трудно да бъдат изтеглени", каза регионалният министър на правосъдието в западната провинция Хесен Ева Кюне-Хьорман.

"Тези лъжливи съобщения може да се разпространят дотолкова, че да не могат да бъдат опровергани", добави тя пред телевизия Ен Те Фау, а ред печатни издания изобличиха американския сайт в лъжа.

Брайтбарт, близък до крайната десница и активно подкрепил Доналд Тръмп по време на президентската кампания, разпространи във вторник статия, съдържаща лъжливи или преувеличени твърдения за сблъсъци по време на новогодишните тържества в Дортмунд.
Местната полиция впоследствие бе принудена да публикува комюнике с точно представяне на събитията в града, а в социалните мрежи междувременно се множаха оскърбителните коментари и призивите да се убиват мюсюлмани.

Обстановката в Дортмунд през празничната нощ бе като цяло обичайна, дори спокойна, се казва в съобщение на полицията. В него се говори за около 1000 души, събрали се пред църква в центъра на града, и за "неправилно използване на новогодишни фойерверки".

А сайтът Брайтбарт написа в заглавие: "Тълпа от 1000 души атакува полицията, подпалва най-старата църква в Германия през новогодишната нощ". Сайтът е изопачил и преувеличил данни, разпространени през онази нощ от регионалния в. "Рур нахрихтен", като е добавил към тях измислици. Според сайта на германското издание пожарникарите съобщили за не много опасно и бързо овладяно запалване пред църквата. "Рур нахрихтен" уверява също, че "Аллах акбар" са извикали няколко пъти група сирийци, празнували примирието в страната си, докато според Брайтбарт те размахвали знамето на Ал Каида.

Според германския печат Брайтбарт се стреми да се утвърди в Германия и Франция, където предстоят тази година решаващи избори.

Споделяне

Още от Европа